Beurs
Beurs

Dogecoin: Pump-and-Dump?

Joeri 11 mei 2021

We kunnen er niet omheen; Dogecoin is populair. Er zijn in onze ogen echter bar weinig tastbare aanjagers van de huidige rally. Dit loopt niet goed af voor de momentum-traders. 

De aandelenbeurs is over de lange termijn de meest lucratieve manier van het verwerven van rijkdom. Er zijn periodes geweest waarin vastgoed of grondstoffen het (stukken) beter deden, maar aandelen zorgen voor het meest constante rendement. Vandaar dat indexbeleggen ook zo’n vlucht genomen heeft. Je hebt er geen kennis van zaken voor nodig en je profiteert toch van relatief constante rendement die aandelen bieden.

Tot een paar jaar geleden was dit veruit de beste optie voor ‘onwetende’ beleggers. Maar we zien nu een trend die ons zorgen baart. Veel beginnende beleggers investeren in crypto, zonder zich te verdiepen. De oorzaak is eenvoudig te vinden: de rendementen zijn gigantisch. 

Zo ging de koers van Bitcoin de afgelopen 5 jaar van € 400 naar € 50.000. Ondanks een aantal flinke dips levert dit toch nog een gemiddeld rendement van 162% per jaar. Dat maakt traders hebberig naar de volgende succesvolle munt.

Koers en marktkapitalisatie Dogecoin over de afgelopen maand. Bron: Coinbase.com

Dogecoin

Maar Bitcoin is niet de valuta waar vandaag het meeste over geschreven wordt, die eer gaat naar Dogecoin. 

Onlangs bereikte Dogecoin een recordkoers van $ 0,70. Dat lijkt misschien niet veel, maar de marktkapitalisatie was toen zo’n $ 90 miljard. Voor de beeldvorming: dat is ongeveer zo groot als Philips, BMW of FedEx. 

Volgens de fans is dit een logisch gevolg van de lage transactiekosten, toenemende bruikbaarheid en de sterke community achter de coin. 

Wij zien dat anders, hier is sprake van een pump-and-dump. Wat ons zorgen baart:

  • De transactiekosten zijn inderdaad lager dan bij Bitcoin of Ethereum, maar er zijn talloze andere coins met nog lagere kosten.
  • Andere coins zijn ook een stuk bruikbaarder, er zijn nu circa 1.300 ondernemingen waar je met Dogecoin kan betalen. Wereldwijd zijn er circa 582 miljoen bedrijven. Dat maakt dat je bij 0,000223% met Dogecoin kan betalen. Er is dus nog een hele lange weg te gaan.
  • Er is sprake van een constante verwatering, het aantal Dogecoins groeit met ongeveer 4% per jaar. Dit is een hoge inflatie. 
  • En de belangrijkste: de afhankelijkheid van de media. De voornaamste kracht achter koersuitslagen zijn Tweets van Elon Musk. Zaterdag 8 mei was hij te gast bij Saturday Night Live en zijn uitspraken daar deden de koers 25% kelderen. 


Koers Dogecoin in de uren na het optreden van Musk bij SNL. Bron: Coinbase.com

We hebben dit vaker gezien in de geschiedenis. Een nieuwe investering wordt zeer populair en de koers stijgt parabolisch. Dat is niet houdbaar en uiteindelijk stort het altijd weer in. Vaak worden onwetende ‘beleggers’ in de val gelokt door hun eigen ‘FOMO’ – Fear of Missing Out. 

Alternatieven

Dat zegt niet dat er helemaal geen interessante beleggingen zijn rondom crypto. Maar Dogecoin is letterlijk begonnen als grap. Wij willen niet investeren in iets wat ontworpen is als een ‘internet meme’ en op basis van een Tweet van Elon Musk kan verdubbelen of halveren in prijs. 

Er zijn ook aandelen van bedrijven die iets tastbaars doen in de wereld van crypto. Zij voegen echt waarde toe, en verdienen daar dan ook geld mee. Dat type bedrijven vind je bijvoorbeeld in bij Value for Life: Crypto.