Beleggen
Beleggen

De Dow Jones breekt door de 40.000 punten

Joeri 18 mei 2024

De Dow Jones, of volledig de Dow Jones Industrial Average (DJIA), is een van de oudste en bekendste aandelenindexen ter wereld. In financieel nieuws wordt vaak aan ‘de Dow’ gerefereerd, terwijl er best wat op de index aan te merken valt. Eerder deze maand brak de index door de symbolische grens van 40.000 punten. Een reden om de Dow eens in het zonnetje te zetten en te kijken naar eerdere mijlpalen die de index doorbrak. 

De DJIA is de op een na oudste index van de VS, de Dow Jones Transportation Average was er namelijk iets eerder. Zoals de naam doet vermoeden zijn beide indexen bedacht door dhr. Dow, en opgericht samen met zijn zakenpartner dhr. Jones. 

De DJIA is opgericht in 1896 als een manier om een snel overzicht te krijgen van de ontwikkeling van een groep van 12 industriële aandelen. De eerste geregistreerde stand was 41 punten. 

Door de jaren heen is de index behoorlijk veranderd, dankzij het comité dat de inhoud van de index bepaalt. Hiermee is goed te zien hoe de DJIA constant met de tijd is meegegaan, en al 128 jaar relevant blijft. 

Eerdere mijlpalen

In januari 1906 brak de index namelijk voor het eerst door de grens van 100 punten. Toen was US Steel (NYSE: X) het grootste bedrijf uit de index. 

Het kostte vervolgens 66 jaar, tot aan november 1972, om door de grens van 1.000 punten te breken. Toen was IBM (NYSE: IBM) het grootste bedrijf.

DJIA over de afgelopen 40 jaar

De volgende vertienvoudiging kwam, mede aangejaagd door de internetzeepbel, een stuk eerder. Het kostte minder dan 27 jaar om van 1.000 naar 10.000 punten te stijgen, een stand die in maart 1999 bereikt werd. Op dat moment was General Electric (NYSE: GE) het grootste bedrijf uit de index. Opvallend genoeg dus geen bedrijf uit de internetsector. Microsoft was op dat moment weliswaar al een groter bedrijf qua marktkapitalisatie, maar dit aandeel werd pas in november 1999 toegevoegd aan de index. 

De volgende mijlpaal, van 20.000 punten, bereikte de index in 2017. Toen voerde Apple (Nasdaq: AAPL) de index aan. Dat deed ze nog steeds toen het bedrijf in november 2020 door de grens van 30.000 punten brak. 

Nu recent de grens van 40.000 sneuvelde, moest Apple de titel van meest waardevolle bedrijf uit de index echter overdragen aan Microsoft. 

De Dow Jones heeft onterecht de reputatie een index te zijn van bedrijven van de ‘oude economie’. Terwijl vandaag aandelen als Apple, Microsoft, Amazon en Salesforce onderdeel van de index zijn. 

Kritiek op de index

Andere kritiek op de index is wel terecht. Zo is het een van de weinige indexen die de weging bepaalt op basis van aandelenkoersen, en niet op basis van marktkapitalisatie. Hoewel het wegen van op basis van marktkapitalisatie ook nadelen heeft, is wegen op basis van beurskoers een beetje vreemd. 

Door deze manier van berekenen heeft United Health (NYSE: UNH) momenteel namelijk de zwaarste weging in de index, vanwege haar hoge beurskoers. Terwijl het bij lange na niet het grootste of meest relevante bedrijf uit de index is. 

Daarnaast bevat de index maar 30 aandelen. Dat is eigenlijk te weinig voor een goede afspiegeling van de Amerikaanse beurs.

Desondanks hebben beleggers de Dow Jones omarmt als index, waarschijnlijk vooral vanwege de lange geschiedenis.

Auteur is long AMZN, AAPL

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.