Beleggen
Beleggen

Drie beleggingsstrategieën in aanvulling op waardebeleggen

Joeri 12 mei 2024

Bij Value Jagers zijn we uiteraard fan van waardebeleggen. Vele onderzoeken tonen aan dat dit een van de meest lucratieve beleggingsstrategieën is. Er zijn echter veel succesvolle manieren om te beleggen, en sommige strategieën vullen elkaar zeer goed aan. 

In dit blog behandelen we drie beleggingsstrategieën die soms als losse strategie genoemd worden. In onze ogen komen deze strategieën juist extra goed tot hun recht wanneer ze worden gebruikt in aanvulling op waardebeleggen. 

Dollar-Cost Averaging

Dit is een onderdeel van een aankoopstrategie. Het betekent dat je per vooraf bepaalde periode, een vooraf bepaald bedrag investeert in bijvoorbeeld een index. Het grote voordeel hiervan is dat je de stress van het kiezen van een aankoopmoment wegneemt. Je hoeft niet meer na te denken of de beurs hoog of laag staat, je koopt gewoon voor het met jezelf afgesproken bedrag, op het afgesproken moment. 

Door een bedrag aan te houden, en niet een aantal aandelen, profiteer je bovendien extra van beursdalingen. Wanneer de beurs hoog staat, koop je immers minder aandelen voor je geld, maar juist meer wanneer de beurs laag staat. Talloze onderzoeken tonen aan dat dit een zeer succesvolle strategie is, mits je het lang volhoudt. 

Buy and Hold

Dit is precies wat de naam doet vermoeden: kopen en vasthouden. Zoals Warren Buffett zei: “Onze favoriete periode van aanhouden is voor altijd”. Om succesvol te handelen in aandelen moet je namelijk minimaal twee keer gelijk hebben: wanneer je het aandeel koopt, en opnieuw wanneer je het verkoopt. Vervolgens moet je de opbrengst ook nog eens investeren in een betere kans. 

De praktijk leert dat dit lang niet altijd lukt, door nooit te verkopen verwijder je momenten waarop je een beslissing moet nemen. Dat verkleint de kans op verkeerde beslissingen enorm. Het scheelt ook simpelweg een hoop tijd en denkwerk, wat sommige beleggers ook prettig vinden.

Passief beleggen

Bij Value Jagers zijn we actieve beleggers. Dat betekent dat onze analisten speuren naar de beste bedrijven die tegen aantrekkelijke waarderingen te koop zijn. De tegenhanger hiervan is passief beleggen, bijvoorbeeld via een indexfonds of ETF.

Daarbij wordt een index, ofwel ‘een mandje’ aandelen gevolgd, zonder dat dit actief beheerd wordt door een fondsbeheerder. In onze ogen is het echter niet een keuze van waardebeleggen of indexbeleggen, doe het allebei!

Passief beleggen is namelijk zeer geschikt om blootstelling te krijgen aan gebieden waar je zelf niet veel kennis van hebt. Stel dat je een mooi portfolio van Amerikaanse waardeaandelen hebt, maar wil diversifiëren naar andere beleggingscategorieën. Bijvoorbeeld Europese bedrijfsobligaties of Japanse aandelen. Je kan natuurlijk honderden uren spenderen aan het leren over die categorie, of je koopt hiervoor een specifieke ETF.