Aandelen
Aandelen

Dit is een must-have dividendaandeel

Joeri 11 december 2019

Er zijn veel goede dividendaandelen op de beurs, maar om een ‘must-have’ genoemd te worden moet het bedrijf meer bieden dan alleen een goed dividend. Het moet een solide bedrijf zijn wat bovengemiddeld goed presteert. Niet alleen vergeleken met de directe concurrenten maar ook in verhouding tot de hele sector.

 Royal Dutch Shell (RDSA) is zo’n bedrijf.

Het betaalt niet alleen een goed dividend, maar doet dat ook in goede én slechte tijden. Shell is een must-have dividendaandeel.

Rendement

Een dividendaandeel moet allereerst natuurlijk voldoende rendement uit dividend opleveren. Daarmee ondervinden we geen problemen bij Shell, het huidige dividend staat op 6,7%. Hiermee behoort het tot de top yielders van de oil majors.

Er zijn genoeg signalen dat RDS deze toppositie vast kan houden. Zo is het return on capital employed – een maatstaf hoe efficiënt het management kapitaal inzet – maar liefst 11,2%. Dit is het hoogste van de oil majors.

Dat terwijl het aandeel voordelig verhandeld wordt, tegen een koers-winst verhouding van slechts 11,4x en de cashflow dik in orde is.

Bron: Shell Investor Relations

‘Gegarandeerd’ dividend

Royal Dutch Shell betaalt al decennia lang ieder kwartaal dividend. In moeilijke tijden wordt het dividend bevroren, maar niet verlaagd. Dit is de laatste jaren ook het geval. Sinds 2015 is het dividend constant.

Veel oliemaatschappijen hebben het dividend moeten verlagen toen de olieprijs sterk daalde. Dat Shell het constant kan houden geeft aan dat het zowel in goede als in slechte tijden een solide dividendbetaler is.

Conclusie

Alleen een hoog dividend is niet genoeg voor een dividendbelegger. Het dividend, en het bedrijf wat het betaalt, moeten stabiel en solide zijn.

RDS heeft het allemaal: een top dividend, een efficiënt managementteam wat een goede winstgevendheid weet te realiseren en een lage waardering.

Dit maakt het aandeel een must-have voor de dividendbelegger.

Royal Dutch Shell is dan ook een van de topbedrijven in de selectielijst van het Income Value Rapport. Meer weten over dit rapport? Lees hier verder >>

✅ Goedkoop aandeel dat 15% per jaar kan opleveren [GRATIS Gids]

De ideale mix tussen value en inkomen ‘ready for take off’