De beste dag om te beginnen beleggen? Dat was gisteren. De tweede beste dag … vandaag. Dat zeggen wij niet alleen, dat zegt de beursgeschiedenis ook. We zien vandaag 5 feiten die aantonen dat het vandaag (zelfs met de oorlog in Israël) een goed moment is om te – beginnen met – beleggen.
Feit #1
Vorige week donderdag stond de Put/Call ratio van de Amerikaanse aandelenmarkt op 1,97.
Dat is hoog en wil zeggen dat er bijna dubbel zoveel beleggers bescherming zoeken tegen een (verdere) daling dan er beleggers zijn die inspelen op een stijging van de aandelenmarkt.
Dat gebeurde slechts 20 keer eerder in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs.
12 maanden later stond de S&P 500 … 20 keer op winst.
Een 100% hit ratio met een gemiddelde stijging van +14,4% het komende jaar.
De hit ratio voor de komende 6 maanden ligt ook nog op 80% met een gemiddelde stijging van 9,6%.
De kans is dus groot dat de aandelenmarkten gaan stijgen.
Feit #2
Vorige week dinsdag noteerde slechts 10% van de bedrijven uit de S&P 500 boven het 50-daags gemiddelde.
Dat zien we vaak tijdens een washout gedurende een bodemvorming.
12 keer op 15 (80%) stond de S&P 500 een jaar later hoger (enkel in ’07 / ’08 was dit niet het geval), gemiddeld +15,5%.
Maar dit lage percentage werd maar één keer eerder in de geschiedenis bereikt terwijl de S&P 500 nog steeds boven zijn 200-daags gemiddelde in een uptrend zit.
Eind februari 2020.
Zeldzaam dus.
Feit #3
Wanneer de beursmaand september een daling laat zien van minstens 3% voor de S&P 500 terwijl het jaarrendement nog steeds positief was, dan sloot de index in oktober 5 keer op 6 in het groen.
Gemiddeld +3,5%.
Terwijl het volledige vierde kwartaal ALTIJD positief kleurde.
Gemiddeld nog +9,3% in de laatste 3 maanden van het jaar.
Het ziet er dus (nog steeds) bijzonder goed uit voor de aandelenmarkten, we kunnen stilaan zeggen dat we het ‘ergste’ van de correctie achter de rug hebben.
Een doodnormale correctie in een opwaartse trend.
Feit #4
Afgelopen vrijdag kregen de aandelenmarkten eerst nog een slag om de oren door het (veel te) goede banenrapport, maar al snel sloeg het sentiment om.
De reactie van goed nieuws voor de economie is slecht nieuws voor de markten werd goed nieuws voor de economie is goed nieuws voor de markten.
Een welgekomen ommekeer in sentiment.
Ten slotte nog deze statistiek …
Feit #5
Wie denkt dat de stijging van de beurs enkel gedragen wordt door een handvol aandelen, moet eens naar de Y-t-D resultaten kijken van de duizenden aandelen die op de NYSE noteren.
Daarvan stonden vorige week:
Laat u dus niets wijs maken dat de beurzen enkel stijgen door een handvol aandelen.
De big boys dragen misschien wel het indexgewicht maar zijn lang niet de enige aandelen die stijgen.
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.