Aandelen
Aandelen

Gemiddeld +330% hoger in opwaartse cyclus

Ronald 27 augustus 2024

Beleggen in cyclische sectoren kan zeer winstgevend zijn. Cyclische bedrijven kunnen in een paar kwartalen hun winst verveelvoudigen, wanneer de vraag naar en de verkoopprijs van hun product aantrekt.

We zien dit principe bijvoorbeeld regelmatig in de chemiesector. Dat geldt ook voor de kleine gespecialiseerde chemie speler van Inside Value.

Dat bedrijf produceert hoofdzakelijk grondstoffen voor rubber. Hierbij geldt dat er een vrij constante productie is, tegen vrij constante kosten. Wat wisselt zijn de vraag en de verkoopprijs.

In periodes van lage vraag is dit bedrijf redelijk winstgevend, maar in periodes van hoge vraag kan de winst eenvoudig verdubbelen… en de beurskoers van het aandeel nog veel meer.

Wanneer we kijken naar de historie van dit bedrijf dan zien we dat de laatste twee keer de opwaartse cyclus ongeveer drie jaar duurde en de beurskoers in die periode met gemiddeld +330% steeg vanaf de bodem.

De analisten van Inside Value zien nu twee duidelijke signalen dat we aan het begin staan van een nieuwe opwaartse cyclus.

Aantrekkende verkoopvolumes

De verkoopvolumes lopen vrijwel altijd voor op de omzet. Het stijgen van de verkoopvolumes is het eerste signaal dat de vraag van de eindklant toeneemt, ze hebben immers meer product nodig.

Dit wordt vaak gevolgd door hogere prijzen, wanneer voorraden opraken, maar de vraag aanhoudt.

Uit de recente kwartaalcijfers bleek dat de volumes +6,4% hoger lagen dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, en zelfs +9,8% hoger dan het voorgaande kwartaal.

De vraag trekt in één kwartaal dus sterk aan, dat is een zeer positief teken.

Een nog sterker signaal zijn echter de…

Aankopen van Insiders

De directie van het bedrijf weet als geen ander wat er speelt in hun sector. Zij zien precies wanneer de vraag aantrekt, en weten dus wanneer de gouden tijden aanbreken.

Beleggers kunnen ook gebruikmaken van die kennis.

Niet door te luisteren naar wat de directie zegt, maar te kijken naar wat de directie met hun eigen geld doet.

Zeer recent hebben twee hooggeplaatste Insiders, waaronder de Financieel Directeur, op persoonlijke titel aandelen gekocht.

Hij kocht niet zomaar een paar aandelen. Nee, deze beste man trok voor bijna $ 120.000 de portemonnee in één transactie.

Terwijl we het hier hebben over de CFO van een smallcap bedrijf, en hij echt geen tientallen miljoenen per jaar verdient.

Dat doet hij alleen maar wanneer hij denkt dat de beurskoers fors zal stijgen.

Prognose dat dat de gecorrigeerde EBITDA in twee jaar met +50% stijgt

Daar zijn de analisten van Inside Value het hartgrondig mee eens. Het aandeel krijgt in het rapport van deze maand daarom een uitgebreide update én een adviesverhoging naar Kopen.

In die analyse lezen de leden ook over ‘een wildcard’ van dit bedrijf. Ze zit namelijk in de laatste fase van het ontwikkelen van een nieuwe productiefaciliteit.

Daar gaat ze grondstoffen produceren die nodig zijn voor accu’s, onder andere voor elektrische auto’s.

Het bouwen van die faciliteit gaat nu nog ten koste van de vrije kasstroom, maar over een ongeveer een jaar zal die fabriek operationeel zijn.

Dat zal waarschijnlijk dus samenvallen met een hogere vraag én prijs van haar grondstoffen voor rubber, een ware explosie van de vrije kasstroom lijkt dus aanstaande!

De Insiders zien dat goed aankomen.

Profiteer van de unieke combinatie van de inzichten van onze analisten en de transacties van Insiders.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.