Aandelen
Aandelen

Goedkoopste olie aandeel ter wereld?

Ronald 5 februari 2024

Of u het nu leuk vindt of niet, … olie is én blijft dé belangrijkste grondstof ter wereld. Een leven zonder olie is momenteel gewoon onmogelijk. De prijs voor een vat olie bepaalt dan ook voor een deel de kostprijs van ons leven.

Als we dan naar de grafiek van de olieprijs van de laatste 5 jaar kijken, valt er iets bijzonders op.

Sinds 2022 staat de olieprijs (Brent) structureel boven de 70 dollar per vat terwijl het zich voor 2022 structureel onder deze grens bevond.

We zitten dus in een ander tijdperk waarbij 70 dollar per vat (Brent) de onderprijs lijkt te zijn.

En het leven dus duurder is.

U kan hierdoor uw koopkracht laten aantasten … of u kan beleggen in aandelen die baat hebben bij een hogere olieprijs.

Met andere woorden … olieproducenten die een lage kostprijs hebben.

Zoals de nieuwste aandelentip van Value onder 10.

Deze kleine, ondergewaardeerde, olieproducent uit Zuid-Amerika kan 90% van de olieproductie winstgevend houden bij een koers van 30 doller per vat (Brent).

Dat is de blauwe lijn op bovenstaande grafiek.

Wat zeer goed nieuws is voor aandeelhouders die jaarlijks 40% tot 50% van de vrije cashflow krijgen uitgekeerd in de vorm van inkoop eigen aandelen en/of dividend.

Deze olieproducent heeft in het afgelopen decennium een zeer sterke groei doorgemaakt, van 0 vaten productie in 2012 naar bijna 40.000 vaten per dag in 2023.

En het wil de toekomstige productie jaarlijks met 10% laten groeien tot ten minste ~57 duizend vaten/dag tegen 2026.

Dit bedrijf heeft dan ook een uniek stuk grond in handen.

Het kocht in 2012 voor 30 miljoen dollar een stuk land zonder olieproductie en -reserves maar heeft sindsdien al 13 olievelden en voor meer dan $2 miljard oliereserves in dit gebied ontdekt.

Daar kan je ontzettend veel value mee creëren.

Het is de grootste ontdekking van oliereserves in dit land in de laatste 20 jaar.

Maar omdat dit een kleine olieproducent is, actief in Zuid-Amerika, zijn er maar heel weinig beleggers op de hoogte van deze onontdekte bron van waarde.

Het heeft een beurswaarde van minder dan 500 miljoen dollar.

Die lage beurswaarde zorgt er ook voor dat de waardering bijzonder laag is:

  • Koers/winst verhouding < 4
  • EV/EBITDA < 3

In een niet zo ver verleden noteerde het aandeel nog aan een EV/EBITDA van 4,4 tot zelfs 7,2 in 2020.

Aan de huidige beurskoers noteert het zelfs met een korting van maar liefst 40% ten opzichte van de bewezen reserves (14 dollar per aandeel) en 150% ten opzichte van de ‘waarschijnlijke reserves’ (25 dollar per aandeel).

Daarnaast is het ook een bijna pure play olieproducent aangezien slechts 7% à 8% uit aardgas komt.

Deze Zuid-Amerikaanse olieproducent (nieuwe tip bij Value onder 10) noteert vandaag aan een belachelijk lage waardering, zowel historisch gezien als ten opzichte van de bewezen reserves.

Als de olieprijs terug gaat stijgen, zal dit een hefboom zetten op de beurskoers.

Dan heeft u met dit aandeel (zwart) goud in handen.

(Dit komt uit onze gratis nieuwsbrief van 25 januari ’24)

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.