Aandelen
Aandelen

Goedkope Europese marktleider

Ronald 26 april 2024

Pas wanneer u Euro Value leest, beseft u hoeveel prachtige aandelen er ook in Europa te vinden zijn. Aan interessante waarderingen. Zo zijn ze deze maand terecht gekomen bij … een kippenboer.

Inderdaad.

U zou er niet direct aan denken om te beleggen in een kippenboer, totdat u Euro Value gelezen heeft.

Want dit is niet zomaar een kippenboer van de lokale marktplaats, maar een die een marktaandeel heeft van maar liefst 40% in zijn land.

Dat zijn veel kippetjes.

Een bijzonder stabiele en saaie business die juist hierdoor interessant is voor beleggers én heel wat groeiopportuniteiten heeft waar beleggers niet aan denken.

Het bedrijf koopt jaar na jaar kleine concurrenten over, waardoor het zijn marktaandeel gestaag doet groeien, net als zijn marktmacht.

Hierdoor behaalt het intussen een return op zijn investeringen (ROI) van liefst 15%.

Een rendement waar veel bedrijven jaloers op zijn.

Daar komt ook nog eens mooie groei bovenop, omdat er niet enkel in kippenvlees geïnvesteerd wordt, maar ook steeds meer in producten die hieruit volgen:

  • eieren
  • producten op basis van eieren (bvb deeg)
  • volledige kant-en-klare maaltijden (van kip)

Hierdoor groeit dit bedrijf zowel in zijn core divisie (kippenproductie), als in nieuwe divisies, zowel in binnen- én buitenland.

In de voorbije 7 jaar is de omzet verdubbeld, en de winst zelfs verdrievoudigd.

Toch noteert het bedrijf slechts aan 8x de winst!

Een stuk goedkoper dan zijn historisch gemiddelde van 13x.

Grafiek = Historische koers/winstverhouding

De waardering is niet alleen historisch goedkoop, maar ook veel goedkoper dan producenten van andere levensmiddelen (denk aan Lotus, bierbrouwers, zalmkwekers, of mastodonten als procter & gamble) die vaak aan meer dan 30x de winst noteren.

Dat is ruim 3 keer duurder.

Groei, stabiliteit, marktmacht én lage waardering… dit is opnieuw een echte Euro Value aandelentip.

Bovendien doet het bedrijf erg veel moeite voor zijn kleine aandeelhouders.

Dat zie je ook niet zo vaak.

Het is bijvoorbeeld recent gestart met zijn jaarrapport in het Engels te publiceren, wat lang niet alle kleinere Europese beursgenoteerde bedrijven doen.

Ook publiceren ze ieder kwartaal heel duidelijke kwartaalcijfers, wat de opvolging van dit bedrijf voor onze analisten veel gemakkelijker maakt.

En hebben ze een “shareholders club”.

Onze Euro Value analisten vinden dit een schitterend model, waarvan u dus ook medeaandeelhouder kan worden.

Geïnteresseerd?

Ontdek deze nieuwste Euro Value kooptip in het Euro Value maandrapport van maart.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.