Met de oplopende inflatie en stijgende consumptie na de pandemie verschenen grondstoffen weer bij veel beleggers op de radar. In de media lees je alles over bijvoorbeeld goud, olie en aardgas. Maar om informatie over tin te vinden moet je goed zoeken. Deze cruciale grondstof wordt nog compleet genegeerd. Vreemd.
De prijs van tin heeft jarenlang een dalend patroon laten zien. De prijs piekte vroeg in de jaren ‘80 en begon toen aan een 20 jaar durende daling. Dit kwam in 1985 in een stroomversnelling na de opheffing van The International Tin Council. Dat moment is duidelijk te zien in de grafiek van de prijs:
Maar ook daarna bleef de prijs nog jaren dalen, tot aan de bodem in 2005. Toen draaide het sentiment plotseling.
Zoals altijd in de grondstofsector is de oplossing voor te lage prijzen namelijk… te lage prijzen. Tegen de prijzen die sinds jaren ‘90 betaald worden voor tin was het namelijk absoluut niet interessant om een tinmijn te beginnen. Steeds meer mijnen raakte uitgeput, mijnen gingen failliet en er kwamen dus geen nieuwe mijnen bij.
Het aanbod daalt dus steeds verder, tot een punt dat het aanbod te laag wordt om aan de vraag te voldoen. Die situatie ontstond na 2005, en houdt nog altijd aan. De vraag naar tin is dus enorm hoog. Dat komt door de toepassingen van tin:
Tin wordt voor veel toepassingen gebruikt. Waaronder in blik en chemie, maar de grootste vraag naar tin komt vanuit het gebruik als soldeermiddel. Wat op haar beurt weer gebruikt wordt in de chipindustrie.
Hiermee zorgt elektronica voor ongeveer de helft van de vraag naar tin. Daarom steeg de vraag naar tin enorm in 2020, zie ook de enorme piek in prijs in de grafiek hierboven. Tijdens de lockdowns kochten mensen veel meer apparaten, met zelfs een chiptekort tot gevolg. We verwachten dat de vraag vanuit deze sector niet snel afneemt, solderen kan namelijk alleen met tin.
Maar er is nog een belangrijke sector die zorgt voor extra vraag naar tin. Tin is namelijk nodig voor de productie van lithium-ion accu’s, zonnepanelen, thermo-elektrische materialen en nog veel meer op het gebied van opwekken en opslaan van energie.
Met deze groeiende sector is het daarom de verwachting dat de vraag naar tin de komende jaren alleen maar stijgt.
Tin heeft dus veel (moderne) toepassingen, waardoor de vraag de komende jaren zal blijven stijgen. Het aanbod is nu al te laag om aan de vraag te voldoen en na jarenlange onderinvesteringen kan het aanbod niet op korte termijn omhoog.
Toch horen we niets over dit bijzondere materiaal. Er zijn namelijk weinig beursgenoteerde in tin gespecialiseerde mijnen. De meeste zijn te klein voor banken en beleggingsfondsen om in te beleggen. Daarom leest u er niets over. Banken en fondshuizen hebben er namelijk niets aan om u deze sector aan te bevelen, ze kunnen er zelf niet in participeren.
Dat zegt echter niet dat de sector voor de gewone belegger niet interessant is. Er komen bijzondere tijden aan voor de tinmijnen nu de prijs van tin op een all time high staat. Ze zijn enorm winstgevend en toch nog totaal genegeerd.
Dat creëert kansen, en die kansen weten de analisten van Value for Life: Grondstoffen te benutten.