Beurs
Beurs

Herstel van een beurscrash, hoe lang duurt dat?

Joeri 25 maart 2020

We zitten sinds enige tijd in officieel in een bear market. De indexen staan fors in de min. De S&P500 noteert bijvoorbeeld zo’n 30% onder de recente piek. De afgelopen 100 jaar is dit vaker gebeurd. Laten we kijken hoe deze terugval zich verhoudt tot anderen bear markets uit het verleden.

Sinds 1928 zijn er in de S&P500 24 bear markets geweest. Gemiddeld eens in de 3 a 4 jaar dus. De val van piek naar dal was gemiddeld 33%.

De daling duurde gewoonlijk iets minder dan een jaar.

Bron: A Wealth of Common Sense

Hoe lang tot breakeven?

De huidige terugval staat nog niet in de top 10 ergste van de afgelopen eeuw.

Maar mogelijk komt dat nog, al wil natuurlijk niemand dat horen in deze tijden.

Bron: A Wealth of Common Sense

In bovenstaande tabel zien we hoe lang het duurde voordat de index vanaf de bodem terug was op het niveau van de voorgaande piek. De Grote Depressie is duidelijk het zwaarste geval van de laatste eeuw. In onze generatie zat de langste herstelperiode na het barsten van de dotcom bubbel. Dat herstel duurde in totaal vier jaar.

Opvallend is dat het herstel uit de financiële crisis ‘slechts’ drie jaar duurde, ondanks dat het een van de ergste dalingen uit de recente geschiedenis was.

Sinds 1928 is de gemiddelde periode die nodig was om quitte te draaien 26 maanden. Als we kijken naar de laatste 50 jaar is dit slechts 18 maanden vanaf de bodem.

In de helft van de gevallen duurt het minder dan een jaar tot het breakeven punt.

Wat nu met de beurs?

Het kan dus even duren voordat we weer terug op het oude niveau zijn, maar dit hoeft niet negatief te zijn. Wanneer het een aantal maanden (of jaren) duurt voordat de beurzen terugkeren geeft dit beleggers de tijd om hiervan te profiteren.

In de periode met lagere koersen zijn de te verwachte rendementen hoger. Dit geeft kansen om kapitaal harder voor je te laten werken, vanwege de lagere prijzen.

De kans is groot dat het eerst nog slechter wordt, voordat het straks beter gaat. De vraag is niet alleen hoeveel slechter het kan worden, maar ook hoelang het vervolgens duurt voordat we onze investering terugverdienen.