Aandelen
Aandelen

Het geconcentreerde portfolio van activistisch waardebelegger Bill Ackman

Joeri 21 oktober 2024

Hoewel het een slecht idee is om beroemde beleggers blind te volgen, is het wel interessant om hun portfolio’s te bestuderen. Dankzij de regels van de beurswaakhond moeten de ‘superbeleggers’ regelmatig rapporteren welke aandelen ze bezitten. Zo ook Bill Ackman, met zijn hedgefonds Pershing Square Capital Management. 

We kunnen ons vinden in de strategie van Bill Ackman. Hij zoekt naar bedrijven van hoge kwaliteit, waarvan hij denkt dat ze op de beurs niet op waarde geschat worden. Hij gaat hierbij graag tegen de stroom in, en koopt vaak bedrijven wanneer er ‘iets’ aan de hand is.

Vervolgens houdt hij een geconcentreerd portfolio van dergelijke bedrijven aan. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is de invloed van de winnaars groter bij een geconcentreerd portfolio. Voor slimme beleggers is dit dus een manier om het rendement te verhogen. Voor dhr. Ackman is er echter nog een andere reden. Hij stelt zich namelijk op als actieve belegger: hij gebruikt zijn invloed om de koers van het bedrijf bij te sturen.

Momenteel vinden we daarom slechts negen posities in het portfolio van Pershing Square. Hierbij is er ook nog eens sprake van een veel zwaardere weging van de belangrijkste posities. 

Zo is meer dan de helft van het fonds geïnvesteerd in slechts drie bedrijven: Hilton Worldwide (NYSE: HLT), Alphabet (Nasdaq: GOOG / GOOGL) en Chipotle Mexican Grill (NYSE: CMG). Ieder van deze drie posities vertegenwoordigt nu een investering van minimaal $ 1,6 miljard.

Ondanks successen, niet blind volgen

Volledig conform zijn strategie kocht hij alle drie deze posities op koersdalingen. Zo opende hij de positie in Hilton in 2016, om flink toe te voegen toen de koers in 2018 terugviel. 

De positie in Alphabet is vrij jong, en nu al succesvol. Hij kocht hier flink in het eerste kwartaal van 2023, toen de koers met 40% gedaald was vanaf het hoogtepunt van eind 2021.

Chipotle is al langer een onderdeel van het portfolio, en een zeer succesvolle investering. Hier kocht Bill Ackman een grote positie toen het bedrijf in 2016 een crisis doormaakte. Er waren twijfels over de voedselveiligheid en het aandeel crashte. Sinds de bodem is het aandeel ongeveer met een factor 10 gestegen. 

De laatste jaren is Bill Ackman dus nog steeds succesvol met zijn strategie. Toch zouden we hem niet blind volgen. Er is namelijk altijd een vertraging tussen de transacties en het melden daarvan, dit kan oplopen tot meerdere maanden. Daarnaast weet je nooit waarom hij iets koopt of verkoopt, en dat maakt het moeilijk hier een eigen strategie op te baseren. 

Daarnaast heeft Bill Ackman een historie waarbij hij het één zegt, maar het ander doet. Ervaring leert dat Bill Ackman vooral aan zichzelf denkt, en veel minder aan zijn klanten of volgers. Zo moest hij eerder dit jaar nog de grootste plannen voor een Amerikaanse beursgang van zijn fonds terugtrekken.

Maar de grootste reden heeft te maken met schaal. Pershing Square heeft meer dan $ 10 miljard onder beheer. Hierdoor kan hij alleen aandelen van grotere bedrijven kopen. Terwijl wij momenteel de aandelen van relatief kleine bedrijven juist zo interessant vinden.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.