Aandelen
Aandelen

Het gevaar van zorgvastgoed

Ronald 13 november 2023

We hebben het in het verleden als eens gehad over het lineair denken bij particuliere beleggers. Als factor A dan is uitkomst B en is niets anders mogelijk. Zo denken ook heel veel beleggers over zorgvastgoed.

Vergrijzing is een groeitrend, meer oudere mensen hebben steeds meer zorg(vastgoed) nodig, DUS … zorgvastgoed is een goede investering.

Maar onze Euro Value analisten merkten in hun Euro Value Vastgoed Bijbel op dat veel zorgvastgoedfondsen bijzonder kleine marges hebben.

De opstoot van inflatie en rentevoeten heeft dan ook voor een enorm bloedbad gezorgd in deze sector.

Zorgbedrijven zoals Korian of Orpea kwijnen weg onder hun schulden, en moeten kapitaalverhogingen doorvoeren.

Er is zelfs sprake dat deze groepen hun vastgoed moeten verkopen.

Orpéa heeft reeds bevestigd dat het een kapitaalsverhoging zal doen, aan een koers van maar liefst 0,02 euro per aandeel.

Het bedrijf noteerde 2 jaar terug nog boven de 100 euro.

Dat is -99,99%!

De problemen in de zorgsector zijn ook wijdverspreid.

Het Belgische Cofinimmo is een van de grote spelers in de zorgvastgoedsector waar 21% van de huurinkomsten komen van Orpéa en Clarian/Korian.

Geen wonder dat het aandeel wordt gemeden door beleggers, ondanks de goede vooruitzichten van vergrijzing.

Het management van Cofinimmo doet dan ook nog eens een kapitaalverhoging om te groeien waardoor de beurskoers crasht, terwijl het management zichzelf verrijkt met bonussen … zonder dat het bedrijf moet groeien.

De courante winst voor 2022 bedroeg 6,90 euro per aandeel terwijl het management bonussen krijgt wanneer de courante winst voor 2023 slechts 5 eurocent hoger ligt op 6,95 euro per aandeel.

Ook moet het dividend 6,20 euro zijn, ofwel 90% van het courante resultaat.

Cofinimmo reserveert dus maar de helft van de winst die het toegelaten wordt te reserveren.

Dat zijn nu de zaken waar onze Euro Value analisten naar kijken in hun Euro Value Vastgoed Bijbel bij de zoektocht naar de beste vastgoedaandelen van de Lage Landen.

We kunnen u dus al verklappen dat Cofinimmo aan de huidige koers NIET KOOPWAARDIG is.

Welke vastgoedfonds vandaag wél – absoluut – koopwaardig is, maar vooral ook welke twee vastgoedfondsen u vandaag NIET in portefeuille moet hebben, leest u in de Euro Value Vastgoed Bijbel.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.