Beleggen
Beleggen

Het gouden decennium van Scheepvaart

Ronald 17 juni 2024

De beste aandelen van de afgelopen jaren?

Niet technologie, maar …

Scheepvaart!

Jarenlang verguisd en achtergelaten alsof het enkel wat waardeloze ijzerconstructies zijn.

Maar na enkele fantastische jaren halen deze aandelen rendementen die meerdere tot zelfs een tiental keren béter is dan de S&P 500.

Dat krijg je als er value is in sectoren die niemand volgt.

En we zien dat nu terug in alle subsectoren van de scheepvaartsector:

  • Dry Bulk
  • Olietankers
  • LNG / LPG
  • Offshore Supply Vessels

Sinds de coronapandemie lijkt de scheepvaarsector dan ook van het ene in het andere “probleem” terecht te komen.

Eerst corona, daarna de bevoorradingsproblemen, stakingen in havens, Rusland/Oekraïne, Europese Energiecrisis, problemen in het Panamakanaal, … en nu het conflict in de Rode Zee.

Dit lijkt allemaal verwoestend voor de sector, maar het omgekeerde is waar.

Door al deze problemen stijgen de vrachttarieven naar historische niveaus waardoor scheepvaartbedrijven geld verdienen als nooit tevoren.

2024 is dan ook op weg om het beste jaar voor scheepvaartaandelen te worden sinds de vorige super cyclus van 2004 tot 2008.

Hier ziet u de prestatie van olietankers ten opzichte van de S&P 500.

ALLEMAAL presteren ze (veel) beter dan de S&P 500.

De kleuren die we hebben weggevlakt (paars, rood, lichtblauw en lichtgroen), zijn aandelen die in de selectielijst staan van ons Scheepvaart rapport.

Die aandelen doen het tot 10 keer beter dan de S&P 500 de afgelopen jaren.

En behoren tot de top van de sector.

Nadat onze analisten in 2020 hard op tafel hebben geslagen voor olietankers, kregen ze gedurende twee jaar alleen maar bagger en verwijten naar hun hoofd geslingerd door abonnees én niet-abonnees.

Maar ze hielden vol in hun overtuiging.

En kijk nu eens …

En het is niet alleen feest bij olietankers.

Hetzelfde zien we in de dry bulk sector.

Ook hier presteren de aandelen uit het Scheepvaart rapport 5 tot 7 keer beter dan de S&P 500.

En daar is een heel eenvoudige verklaring voor.

We zitten in een ander tijdperk.

Een gouden tijdperk!

Tot aan de financiële crisis ging de scheepvaartsector gebukt onder schulden en te veel nieuwe schepen (= lage vrachttarieven).

Na de financiële crisis hebben banken rederijen ontzien van vers kapitaal waardoor ze verplicht werden hun schulden af te bouwen.

Ondertussen:

  • is de overcapaciteit in de sector weggewerkt
  • zijn deze bedrijven financieel kerngezond
  • hebben ze mogelijkheden tot dividenden en inkoop eigen aandelen.

De vergroening van de sector zorgt voor zo veel onduidelijkheid dat nieuwe schepen bestellen zo lang mogelijk wordt uitgesteld én het aantal scheepswerven is zo hard gedaald dat bestellingen jaren op zich laten wachten.

Kortop …

Dit is het gouden decennium van Scheepvaart.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.