Een hoge mate van volatiliteit op de beurs gaat vaak samen met negatieve macro-economische ontwikkelingen. Dat gaat op haar beurt weer vaak samen met koersdruk, waardoor we volatiliteit vaak associëren met berenmarkten. Dat hoeft echter helemaal niet, zo blijkt uit de grote schommelingen die we de afgelopen jaren meemaakten.
Een eenvoudige manier om de mate van volatiliteit te meten is het aantal dagen dat de S&P 500 een koersuitslag noteert van meer dan 1%. Hierbij maakt het voor de score niet uit of dit de beurs die dag een procent omhoog of omlaag ging. Het gaat ons hierbij immers om de beweeglijkheid, niet om de richting.
Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw boekt de S&P 500 per decennium gemiddeld 507 dagen met een uitslag van meer dan 1%. Duidelijke uitschieter is het eerste decennium van deze eeuw, met maar liefst 840 ‘volatiele dagen’.
Het huidige decennium is echter goed op weg om dat record te verbreken. We zijn iets over de helft, en de teller staat al op 440 dagen. Dit decennium begon dan ook direct met een extreem hoge volatiliteit, vanwege de pandemie. In maart 2020 waren er 22 handelsdagen, waarvan 21 dagen een uitslag van meer dan 1% hadden. Er waren zelfs 16 dagen met een koersuitslag van meer dan 3%.
Aantal handelsdagen waarop de S&P 500 meer dan 1% bewoog, per decennium
Dat waren zeer bijzondere omstandigheden, die de norm hebben gezet voor de rest van het decennium. Want naast de hoge mate van beweeglijkheid is er nog iets anders aan de hand: de beurs presteert goed. Zelfs het dramatische jaar 2020 werd goed afgesloten. In de maand maart daalde de index 12%, en van piek tot dal daalde de index dat jaar zelfs met 34%. Om het jaar vervolgens met een plus van 18% af te sluiten.
De afgelopen jaren bleef er sprake van een hoge mate van beweeglijkheid. Maar waar dat begin deze eeuw ook zorgde voor negatieve rendementen, is daar nu geen sprake van. Dit decennium boekt de S&P 500 een samengesteld rendement van +14% per jaar. Daarmee is dit een bovengemiddeld sterke beursperiode.
Terwijl we de afgelopen jaren geen gebrek hebben aan macro-economische en politieke tegenslagen. Een paar voorbeelden van wat we dit decennium al voor onze kiezen kregen:
Tijdens dat alles doet de belangrijkste aandelenindex ter wereld dus +14% per jaar.
Een van de sleutels om succesvol te beleggen op de lange termijn, is de capaciteit om u aan uw beleggingsstrategie te houden. In tijden van angstaanjagende krantenkoppen is dat niet eenvoudig. De afgelopen jaren is onze strategie, het kopen van sterke bedrijven tegen lage waarderingen, echter zeer succesvol geweest. Onthoud dat als onvermijdelijk de twijfel toeslaat.
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.