Aandelen
Aandelen

Het nieuwe zwarte goud

Ronald 24 mei 2024

Een paar dagen geleden kon u al een eerste keer kennis maken met het ‘Veilige / Goedkope’ alternatief van om te beleggen in Artificiële Intelligentie. Het moet niet altijd Nvidia of Super Micro Systems zijn. Ook voor risico-averse beleggers zijn er mogelijkheden om te beleggen in de opmars van AI.

Het veel betaalbare broertje van Nvidia heeft dan ook enkele troeven die deze jonge veulens niet hebben:

  • Bijna 100-jarige geschiedenis
  • Dividendrendement
  • Dividendgroei
  • Onderwaardering

Het is niet omdat bepaalde beleggers aandelen als Nvidia schuwen, dat ze niet mee kunnen surfen op deze enorme groeitrend.

Computerchips zijn nu eenmaal het nieuwe zwarte goud.

Vroeger werd olie zo genoemd omdat die cruciaal waren voor het functioneren van de Westerse economieën, maar tegenwoordig zijn computerchips bijna net zo cruciaal.

Hier ziet u de geschiedenis van halfgeleiders sinds eind jaren ’80.

Deze gaat in cyclussen van overaanbod tot inhaalbewegingen en kent stilaan zijn parabolische groeicurve.

Met andere woorden … vanaf hier gaat het sneller en sneller.

Waarbij we nu voor een periode van een inhaalbeweging staan waarbij we over een periode van de komende 5 jaar een bijna verdubbeling kunnen verwachten.

Daarom is het belangrijk om ook binnen het thema ‘Veilige Havens’ naar deze sector te kijken.

Aandelen als Nvidia met koers winst verhoudingen van 75 en een dividendpercentage van 0,02% (geen typefout!) passen daar niet echt bij.

Maar wel deze wereldspeler …

Vorig jaar boekte dit bedrijf:

  • Omzet: 17,5 miljard USD
  • Operationele cashflow: 6,4 miljard USD
  • Netto winst: 5,9 miljard USD

Ze investeerden $ 3,7 miljard USD in onderzoek & ontwikkeling plus kleinere overnames en keerden $ 4,9 miljard USD uit aan aandeelhouders.

Dit is geen kleine speler.

Het dividend is ook indrukwekkend.

Dit verhogen ze al 20 jaar onafgebroken en met 17% over de afgelopen 10 jaar.

De komende jaren kan dit dividend nog verder stijgen met +/- 10% per jaar en vanaf 2027 (als enkele investeringen zijn afgerond) kan dit terug worden opgetrokken naar +15% tot +20% méér dividend per jaar.

De Veilige Havens analisten zien dit bedrijf als een uitzondering onder de chipfabrikanten.

De waardering is vrij bescheiden, er is een lucratief dividendbeleid én ze zitten als bedrijf ook niet middenin geopolitieke spanningen zoals bij ASML en NVIDIA het geval is.

Als u wilt profiteren van het nieuwe zwarte goud als goedehuisvaderbelegger is dit hét aandeel om in huis te halen.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.