Aandelen
Aandelen

Het risico van de ‘Magnificent Seven’

Joeri 5 januari 2024

2023 was het jaar van de Magnificent Seven. Een groep van zeven Amerikaanse technologieaandelen kreeg deze bijnaam vanwege de geweldige resultaten. Deze groep van slechts zeven bedrijven heeft nu een marktkapitalisatie van meer dan $ 12.000 miljard. Daarin schuilt een enorm risico. 

$ 12 biljoen. Dat is een bedrag wat nauwelijks voor te stellen is. Om een iets duidelijker beeld te geven: een biljoen heeft 12 nullen. De marktkapitalisatie van deze zeven bedrijven is dus: 

$ 12.000.000.000.000

Ofwel $ 12.000 miljard. Of $ 12 miljoen miljoenen. 

Onvoorstelbaar. Om het beter in perspectief te plaatsen vergelijken we deze bedrijven met de totale waarde van de aandelenbeurs van grote landen. 

Apple (Nasdaq: AAPL) is bijna net zo groot als de totale aandelenbeurs van Japan, en groter dan Frankrijk, China of het VK. De zeven aandelen samen zijn groter dan de beurs van Japan, Frankrijk, China en het VK… samen. 

Deze groep aandelen bepaalt inmiddels zo’n 17% van de wereldindex. 

Dat ze zo’n zware weging hebben in de index komt door het enorme succes van de laatste jaren. Deze zeven aandelen waren 10 jaar geleden ongeveer $ 1,5 biljoen waard op de beurs. Dat betekent dat ze in 10 jaar tijd ongeveer $ 10 biljoen, aan waarde hebben gewonnen. 

Daar schuilt een enorm risico in, vooral voor indexbeleggers, zij hebben namelijk een zware weging in deze zeven.

Een betere spreiding is noodzakelijk

Dit is niet een risico omdat dit slechte bedrijven zijn. Zeker niet, het zijn juist stuk voor stuk hele sterke bedrijven die een unieke marktpositie hebben verworven. Maar dat zegt niet dat ze onschendbaar zijn. Er komen namelijk constant nieuwe bedrijven aan de top, en dat betekent dat de bestaande topbedrijven hun positie verliezen. 

Dat wordt duidelijk wanneer we naar de geschiedenis van de top 10 grootste bedrijven uit de S&P 500 kijken. Wanneer we de huidige top 10 vergelijken met de historische top 10 zien we dat er sprake is van een fors verloop. 

Zo is er geen enkele overlap met de top 10 van 1980. De top 10 van 1990 had slechts één bekende naam: Microsoft. In 2010 verscheen ook Apple in de top 10. NVIDIA (Nasdaq: NVDA) en Tesla (Nasdaq: TSLA) verschenen pas in 2020 in de top 10. 

Deze bedrijven lijken nu misschien onaantastbaar, maar het is slechts een paar jaar geleden dat ze andere bedrijven van de troon hebben gestoten. Er komen nieuwe bedrijven, die de bestaande Magnificent Seven uit de top 10 zullen drukken. Bedrijven die nu waarschijnlijk nog klein en onbekend zijn, maar ze komen eraan. 

Wanneer de geschiedenis vergelijkbaar is met het verleden, en dat is vaak zo, zal omstreeks 2060 geen van de Magnificent Seven nog tot de top 10 van de S&P 500 behoren.

Daarom is spreiding zo belangrijk. Wie nu indexfondsen koopt die de S&P 500, Nasdaq 100 of wereldindex volgen, spreidt niet zo goed als het op het oog misschien lijkt. Deze selecte groep van zeer hoog gewaardeerde technologieaandelen heeft een zware weging. 

Het is belangrijk om (ook) te beleggen in de potentiële winnaars van morgen, en niet alleen in de winnaars van vandaag. 

 

Auteur is long AAPL, AMZN

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.