Kooptip
Kooptip

Interview met een insider

Ronald 13 januari 2019

Ongeveer om de 6 maanden leggen we ons oor eens te luister bij de analisten van Inside Value. We merken aan onze mailbox dat veel beleggers interesse hebben in deze unieke manier van beleggen. Toch zitten veel lezers ook met verschillende vragen.

Hoog tijd om nog eens een interview te doen met een insider.

VJ: Beste analisten, jullie volgen de aan- en verkopen van insiders. Maar hoe werk dat systeem precies?

Analisten: Wel, wij kijken naar de markt en sectoren aan de hand van de aan- en verkopen van aandelen door insiders. CEOs, CFOs, bestuursleden, … ze mogen aandelen kopen van hun eigen bedrijf zolang ze zich aan de regels van de SEC houden. Ze beschikken dus eigenlijk over een soort van legale voorkennis. Wie hier meer over wil weten, kan best eens onze gratis gids over legale insider trading lezen. (een echte aanrader)

Die insider transacties geven ons een beeld hoe insiders zich voelen. Niet alleen over hun eigen bedrijf, maar ook over de markt of de sector. Je kan het vergelijken met een dagelijkse sentimentsmeter.

VJ: Wat zegt het sentiment van de insiders momenteel?

Analisten: In januari is de situatie terug genormaliseerd. We bedoelen daarmee dat insiders stilaan terug meer aandelen verkopen dan aankopen. Dat is de normale situatie omdat insiders vaak aandelen- en optiepakketten ontvangen als bonus. Die verkopen ze regelmatig als extra inkomen.

Maar in december zagen we opvallend meer insider aankopen dan verkopen. Dat zie je alleen wanneer er paniek is op de beurs.

De gewone belegger capituleert en insiders maken daar gebruik van om aandelen te kopen terwijl ze hun aandelen- en optiepakketten bijhouden tot de beurskoersen weer hoger staan.

Op sectorgebied zagen we vooral dat insider-aankopen bij energie-aandelen veel hoger lagen dan de verkopen. Dit wees erop dat energie-aandelen veel te goedkoop geworden waren.

Insiders zijn echte value beleggers

VJ: Insiders zijn dus eigenlijk contraire beleggers?

Analisten: Ja, insiders zijn contraire beleggers én value beleggers. Je ziet insiders altijd shoppen wanneer de rest van de markt in paniek schiet. Ze pikken hun aandelen op wanneer deze gewoon té goedkoop geworden zijn.

Ze mikken daarbij niet op een snelle winst. Dat mag trouwens niet van de wet. Insiders kopen altijd wanneer ze geloven dat het neerwaartse risico voor de lange termijn veel lager ligt dan het opwaartse potentieel op lange termijn.

Dat betekent dus ook dat de beurskoers op korte termijn al eens kan zakken, zoals we in december hebben gezien. Daar hebben we dan een speciale bijkoopstrategie voor ontwikkeld.

VJ: Wat bedoel je daar precies mee?

Analisten: Insiders kopen om een bepaalde reden. Om geld te verdienen. Wanneer de beurskoers zakt, moet je echter niet blindelings gaan bijkopen. Dan loop je het risico in je eigen val te lopen. Maar met de juiste strategie kan je echt wel een verschil maken.

We hebben in december 6 (bij)koopsignalen naar de abonnees gestuurd op basis van deze strategie. 5 van de 6 aandelen staan vandaag hoger.

Dit heeft niet alleen het voordeel dat bestaande abonnees kunnen bijkopen om hun gemiddelde aankoopkoers te verlagen, het geeft ook een duidelijk signaal wanneer nieuwe abonnees kunnen instappen.

Meer kunnen we daar helaas niet over zeggen. De Inside Value bijkoop strategie is exclusief voor onze abonnees.

Populaire sectoren

VJ: Welke sectoren zijn nu populair bij insiders?

Analisten: In de maanden november en december waren zoals gezegd de insiders bijzonder actief bij energie-aandelen. Maar ook bij de goudmijnaandelen zien we dat insiders gebruik maken van de fors gedaalde koersen om te kopen. En ook bij grondstofaandelen schieten insider aankopen zo nu en dan fors de kop op.

Daarbuiten kom je ook wel eens individuele bedrijven tegen waar insiders koopjes doen. Dat maakt insider trading zo interessant. Je bent van alle markten thuis.

We hebben gisteren trouwens nog een nieuwe kooptip aan onze selectielijst toegevoegd. Het betreft een goudmijnaandeel, het 2e ondertussen in de selectielijst. Als we de insider aankopen zien van de laatste maanden is het precies het goedkoopste goudmijnaandeel dat er is.

We verwachten er in ieder geval bijzonder veel van de komende maanden en jaren.

VJ: Hoe doen die insider aandelen het in de selectielijst van Inside Value eigenlijk?

Analisten: 2018 was bijzonder sterk begonnen met winsten van 70% op een maand, 22% op 6 weken en 50% op 5 maanden. Maar net als dat bij veel beleggers vermoedelijk het geval is geweest, is dat wat teruggevallen in het laatste kwartaal.

Vooral in december heeft de selectielijst een stevige knauw gekregen, zeker de nieuwste aandelentips. Dat is het nadeel bij insider trading. Op korte termijn kan het nog alle kanten uit. Maar zoals we hebben aangegeven in enkele van onze weekupdates, zat het tax loss selling season daar voor een groot deel tussen.

En dat blijkt ook. In 2019 doet de selectielijst het weer ronduit schitterend.

Dit zijn de rendementen sinds 1 januari 2019:

  • 9 aandelen met een winst boven 10%
  • 4 aandelen boekten een winst van meer dan 20%
  • 1 aandeel verdubbelde bijna met een winst van +/- 88%!

Inderdaad, 88% op nog geen 2 weken.

Ook beursgoeroes kopen aandelen

VJ: Indrukwekkend. Kijken jullie alleen maar naar de insiders?

Analisten: Nee. Naast de insiders kijken we ook naar beursgoeroes, ’s werelds bekendste en beste value beleggers. We zoeken vooral naar opvallende aandelen die verschillende beursgoeroes kopen of echte ‘gems’ waar de beursgoeroes niet genoeg van krijgen.

Tot voor de sell-off van december waren de beursgoeroes wat verdeeld en waren er geen duidelijke signalen. Daarom dat we de focus hebben gelegd op de insiders. Maar na de sell-off zien we verschillende beursgoeroes die de daling aangrijpen om te kopen. We verwachten hier nog wel het een en ander de komende maanden.

VJ: Iets om naar uit te kijken.

Analisten: Ja, zeker. En we hebben trouwens nog iets om naar uit te kijken in verband met de beursgoeroes. Ook daar kunnen we helaas nog niet veel over zeggen. Maar de abonnees van Inside Value mogen zich in februari of ten laatste maart aan een leuke extra verwachten.

VJ: Ah! Interessant om volgen. Wil je nog iets kwijt aan de lezers?

Analisten: Ja, de analisten van Inside Value werken 24/7 om een sterk en origineel rapport te publiceren. Het is een werkwijze die je nergens anders vindt. Het is uniek in de Benelux.

In het buitenland betaal je hier veel geld voor. Maar wij houden speciaal de prijzen laag omdat we zo veel mogelijk mensen de kans willen geven deze informatie te lezen.

En gezien de sterke insider aankopen van de laatste maanden, verwachten we nog heel veel van deze aandelen de komende maanden én jaren. Het is dus zeker nog niet te laat om ons te volgen.

VJ: Top! Bedankt voor dit wederom interessant interview.

Analisten: Graag gedaan. Tot over 6 maanden weer zeker?

VJ: Absoluut!