Beleggen
Beleggen

Invert, always invert!

Roderick 7 januari 2025

Het zijn slechts drie woorden, maar misschien wel de meest iconische uitspraak van wijlen Charlie Munger – de vorig jaar overleden zakenpartner van Warren Buffett en de architect achter het succes van Berkshire Hathaway.

Maar, wat bedoelde Munger precies met deze woorden? Hoe moeten we ‘inversion’ als beleggingsstrategie interpreteren en hoe kunnen wij als particuliere beleggers deze wijsheid integreren in onze eigen beleggingen?

Laten we dat eens onderzoeken.

Terug naar de basis

De oorsprong van de uitdrukking komt uit het werk van  de 19e-eeuwse Duitse wiskundige Carl Gustav Jacob Jacobi, die vaak adviseerde: “man muss immer umkehren” ( “men moet altijd omkeren”). En dat is dan ook precies wat inversion betekent. Het is weinig meer dan een mooi woord voor omkering.

Omkering houdt in dat u problemen vanuit een ander perspectief benadert door het tegenovergestelde te overwegen van wat u wilt bereiken. In plaats van u alleen te richten op wat u wilt hebben, denk u ook na over wat u wilt vermijden en zorgt u er vervolgens voor dat u die dingen niet doet.

Of, om Munger te citeren: ‘’Turn a situation or problem upside down. Look at it backwards. What happens if all our plans go wrong? Where don’t we want to go, and how do you get there?’’

Nog steeds een beetje vaag? We pakken er eens wat praktijkvoorbeelden bij.. 

Alles opnieuw inkaderen

Wat inversie zo leuk maakt, is dat we het op bijna alles kunnen toepassen. Kijk maar: 

Wilt u een samenwerking met een collega verbeteren? Vraagt u dan af wat u zou kunnen doen om de samenwerking te verslechteren en doe al die dingen vervolgens niet.

Wilt u misschien de omzet van uw bedrijf verhogen? Stel uzelf dan de vraag ‘hoe kan ik mijn omzet verlagen?’ en doe alle mogelijke antwoorden daarop dan niet.

Of misschien wilt u wel wat minder ruziën met uw levenspartner? Ook dan is de oplossing simpel: wat moet u doen om juist méér te ruziën? Nou, doe als deze dingen dan niet.

Wellicht heeft u op dit moment geen relatie, maar wilt u er wel graag eentje? Schrijf dan alles op wat u kunt doen om dat te verhinderen en doe vervolgens het exact tegenovergestelde.

Afin, het moge ondertussen duidelijk zijn wat inversion is. Maar hoe passen we dit als waardebeleggers toe op onze investeringsbeslissingen? Laten we de theorie eens bij pakken. 

Omkeringen voor Waardebeleggers

Hieronder de 5 belangrijkste dingen waar we als waardebeleggers altijd rekening mee moeten houden, inclusief concrete ‘inversions’ per onderdeel.

1. Intrinsieke waarde
De werkelijke waarde van een bedrijf op basis van fundamentele analyse, inclusief aspecten zoals winst, dividend en groeipercentage. Deze waarde kan verschillen van de marktprijs. Een inversie van intrinsieke waarde is het vermijden van overgewaardeerde aandelen. Door na te denken over wat een aandeel overgewaardeerd maakt (bijvoorbeeld hype, markteuforie, speculatieve bubbels) kunnen we aandelen vermijden die op de lange termijn waarschijnlijk ondermaats presteren.

2. Veiligheidsmarge
Als waardebeleggers kopen we aandelen met een flinke korting op hun intrinsieke waarde – een buffer tegen analysefouten en onverwachte koersdalingen. Inversie versterkt die buffer door irrationeel marktsentiment kritisch te bekijken. Wanneer een aandeel populair is en de prijs stijgt, is het verleidelijk om mee te gaan in de hype. Door uzelf de vraag te stellen: “Wat kan het marktsentiment doen omslaan?” dwingt u uzelf verder te kijken dan de oppervlakte. Analyseer mogelijke zwakheden (zoals gebrekkige bedrijfsmodellen, sectorneergangen of slecht management) en identificeer risico’s die een waardedaling kunnen veroorzaken. Zo vermijd u valkuilen en bouwt u een robuuster portfolio.

3. Fundamentele analyse
Het analyseren van financiële overzichten, de kwaliteit van het management, concurrentievoordelen en marktomstandigheden om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen.
Deze due diligence is essentieel voor de waardebeleggers. Als onderdeel van deze fundamentele analyse kunnen we onszelf ook de vraag stellen: “Wat kan er misgaan met deze investering?” zijn er schulden of andere mogelijke risico’s?

4. Langetermijnperspectief
Waarde-investeerders zijn doorgaans geduldig en bereid om aandelen voor een langere periode aan te houden, wachtend tot de markt de onderwaardering herkent en corrigeert. Het is ons langetermijnperspectief dat ons onderscheidt. Tegelijkertijd willen we allemaal ook op korte termijn geld verdienen. Het tegenovergestelde daarvan is op lange termijn geld verliezen. Kortom, door de vraag: hoe kan ik op korte termijn geld verdienen’ om te keren naar ‘hoe kan ik op lange termijn geldverlies voorkomen?’ leggen we de nadruk op  kapitaalbehoud, een cruciaal element van langetermijnsucces.

5. Contrair Denken
Waardebeleggen houdt vaak in dat je tegen de stroom in gaat: kopen wanneer anderen verkopen en verkopen wanneer anderen kopen. Maarja, hoe weet je zeker dat je contrair aan het handelen bent? Simpel: stel jezelf de vraag wat de meest populaire, meest gekochte aandelen zijn en koop die vervolgens niet. Dat wil niet zeggen dat je meteen de aandelen moet kopen die juist veel verkocht worden, maar dat is wel een interessant hoekje om naar te kijken, want juist tussen de kolen vindt men de diamant. 

Conclusie

Inversie is een geweldig hulpmiddel voor waardebeleggers. Het helpt u niet alleen kansen te vinden, maar vooral fouten te vermijden—en dat is vaak nog belangrijker. Vraag uzelf vanaf nu daarom bij elke beslissing af: “Wat kan er misgaan?” Door risico’s eerst uit te sluiten, bescherm u uw kapitaal. Met het motto “invert, always invert” bouwt u een veerkrachtiger portfolio, vermijd je veelgemaakte fouten en vergroot je je kansen op langetermijnsucces.Of zoals Munger zei:

“Het is verbazingwekkend hoeveel voordeel u kunt halen door gewoon niet dom te zijn.”

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.