Beleggen
Beleggen

Komt er weer een verloren decennium?

Joeri 7 april 2024

De beurs levert gemiddeld een rendement van zo’n 10% per jaar over de afgelopen 100 jaar. Sinds de Grote Financiële Crisis presteert de beurs echter nog een stuk beter. De S&P 500 index heeft sindsdien slechts twee negatieve beursjaren beleefd. Zijn tijden veranderd, of komt er weer een verloren decennium?

Voordat we ingaan op de risico’s, moeten we eerst even stilstaan bij de rendementen van de laatste jaren. Want deze waren echt zeer sterk, en het is belangrijk om dat te beseffen. In het decennium 2010 tot 2020 boekte de S&P 500 een gemiddeld rendement van 13,4% per jaar.

Voor het huidige decennium staat de teller tot nu toe ook al op 13,3% per jaar. 

Rendementen S&P 500 sinds de Grote Financiële Crisis, 2024 tot nu toe

Beleggers die dus ergens in de laatste 15 jaar zijn begonnen met beleggen hebben het dus eigenlijk heel goed gehad. Dit was beleggen met wind mee. Maar daar is een reden voor. 

De jaren ’00: een verloren decennium

De rendementen zijn sinds 2010 zo goed, omdat ze in de jaren voor 2010 zo dramatisch waren. Over de periode 2000 tot 2010 boekte de S&P 500 een gemiddeld rendement van -1% per jaar. Een decennium lang beleggen en eindigen met een lager kapitaal dan waarmee u begon. Daarom kreeg deze periode de bijnaam ‘het verloren decennium’. Het lijkt nu onmogelijk. 

Rendementen S&P 500 in ‘het verloren decennium’

Maar de reden waarom de rendementen in dit decennium zo beroerd waren, is omdat de rendementen in de jaren 90 zeer hoog waren. Toen boekte de index een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 18,1% per jaar. Uitzonderlijk hoog!

U ziet het patroon. Slechte periodes op de beurs worden gevolgd door goede periodes, en vice versa. Dit wordt een stuk duidelijker wanneer we de rendementen van de S&P 500 per decennium bekijken:

Rendementen S&P 500 per decennium

Dit is de cyclus van hebzucht en angst in de praktijk. Hebzucht drijven koersen (en dus waarderingen) veel te ver op, tot angst dit corrigeert. Vervolgens slaan beleggers door in die angst, met slechte beursjaren tot gevolg. 

Wees voorbereid op slechte jaren

Nu we twee zeer sterke decennia op rij hebben, neemt de kans op een lange periode van lage rendementen toe. Dat roept natuurlijk de vraag op hoe beleggers zich hier op moeten voorbereiden. 

Allereerst is het verstandig om wel belegd te blijven, en niet proberen de markt te timen. Hoewel bovengemiddeld hoge rendementen niet voor altijd aan kunnen houden, kunnen ze veel langer aanhouden dan je denkt. 

Daarnaast is er een belangrijk onderscheid te maken. Alle bovenstaande informatie komt van de Universiteit van New York, en heeft betrekking op de S&P 500 index. Die index bevat alleen aandelen van grote Amerikaanse bedrijven. Maar dat is maar één beleggingscategorie. 

Er zijn veel categorieën, bijvoorbeeld andere regio’s of aandelen van kleine bedrijven, die het helemaal niet zo goed gedaan hebben de laatste jaren. Die aandelen kunnen zelfs wat in te halen hebben, wanneer de S&P 500 corrigeert. Zorg dus dat je een gespreid portfolio hebt.

Vergeet tot slot niet dat correcties bij het beleggen horen, en dat in die periodes het meeste geld verdient wordt. Want zou je liever beleggen in de S&P 500 in 1999 of in 2008? Volatiliteit is de vriend van de slimme belegger.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.