Educatie
Educatie

Zo verlaag je het risico met beleggen

Ronald 3 april 2019

Als er iets is waar een belegger zelf geen controle over heeft, dan is het de richting van de beurskoers. Je kan een inschatting maken of een aandeel ondergewaardeerd is of niet, maar de markt bepaalt wat er met de beurskoers gebeurt. Waar je wel controle over hebt, is het risicoprofiel van jouw beleggingen.

Iedere belegger wil een zo hoog mogelijk rendement. Het verschil tussen ’s werelds beste beleggers en de rest, is dat beursgoeroes een zo hoog mogelijk rendement willen behalen door zo weinig mogelijk geld te verliezen. Terwijl de kleine belegger probeert om zo veel mogelijk rendement te behalen door zo veel mogelijk geld (proberen) te winnen.

De beste beleggers leggen de focus op risico, niet op rendement.

“Rule No. 1: Never Lose Money – Rule No. 2: Never Forget Rule #1” – Warren Buffett

Hoe meer je verliest tijdens een correctie, hoe meer je goed moet maken bij de volgende opwaartse beweging.

Enkele tips om het risico in je portefeuille te verlagen

-1. Maximaal verlies

Correcties en berenmarkten kunnen voor jaren kapitaal vernietigen. Op die manier spelen veel beleggers niet alleen veel geld kwijt, ze gooien ook vaak de handdoek in de ring zodat ze het herstel missen.

Het is belangrijk dat je op voorhand weet, wat jouw mogelijk maximaal verlies is. Hoeveel pijn kan jij eventueel verdragen?

Of dit nu maximaal -10% of -30%, hangt van vele factoren af: tijdshorizon, profiel, financiële situatie, … Maar het is vooral belangrijk dat je een houvast hebt en je daar ook aan vasthoudt.

-2. Veiligheidsmarge

Benjamin Graham introduceerde als eerste de ‘Margin of Safety’. Een veiligheidsmarge die beleggers moeten inbouwen. Value beleggen is vooral aandelen kopen onder de intrinsieke waarde.

Maar zelfs de beste beleggers ter wereld maken fouten. Kijk maar hoe Warren Buffett toegeeft teveel betaald te hebben voor Kraft nadat het aandeel Heinze-Kraft kelderde.

“Price is what you pay. Value is what you get.”

Door een veiligheidsmarge toe te passen, ga je de kans op fouten minimaliseren.

Koopjes vinden is niet genoeg. Je moet koopjes vinden die niet goedkoop zijn, maar heel goedkoop. Pas dan is de kans op verlies het kleinste en de kans op winst het hoogste.

-3. Beleggingshorizon

Beleggen is het lopen van een marathon, niet van een spint. Toch probeert de gemiddelde belegger op korte termijn beter te doen dan de markt, of zijn gebuur.

Maar is het belangrijk dat je op het buurtfeest kunt zeggen dat aandeel X veel beter doet dan aandeel Y? Of is het belangrijk dat je over x-aantal jaar een grote portefeuille hebt opgebouwd?

Wie belegt op korte termijn, gaat vaak veel te agressief te werk. De focus ligt dan op andere factoren dan waardering.

Het is de lange termijn die echt telt. Beleggen op lange termijn vereist een visie op lange termijn. Zijn de waarderingen te hoog, is het beter om niets te doen. Beter niets doen, dan iets verkeerd doen.

✅ Ontsnap aan de volgende beurscrash met 4 spotgoedkope aandelen [GRATIS Gids]