Aandelen
Aandelen

Laagste waardering in minstens 20 jaar

Ronald 14 augustus 2023

Warren Buffett schreef in 1987 al: “In the short run, the market is a voting machine, but in the long run, it is a weighing machine.” Hiermee bedoelde hij dat aandelenkoersen op de korte termijn bepaald worden door het sentiment, maar op de lange termijn door de fundamenten van het bedrijf.

Het sentiment op korte termijn kan zeer krachtig zijn, en de fundamenten totaal overschaduwen. Maar uiteindelijk zorgen de fundamenten altijd voor de koersontwikkeling.

Dat kan echter een paar jaar duren.

Bij Value Jagers maken we gebruik van dit alsmaar terugkerende principe. Maar zo sterk als het momenteel bij dit aandeel van Dividend Value is, hebben we het zelden gezien.

Het sentiment is hier uiterst negatief, terwijl de fundamenten daar geen aanleiding voor geven.

Het resultaat is dat het aandeel in minstens 20 jaar niet zo goedkoop was (onze dataleverancier levert 20 jaar aan betrouwbare historische gegevens).

Hoe bizar de waardering is, wordt duidelijk wanneer we kijken naar de recente prestaties. We kijken eerst naar de fundamentele prestaties van het bedrijf, tussen 2018 en 2022:

  • Omzet: +13%
  • Netto winst: +12%
  • Winst per aandeel: +14%
  • Vrije kasstroom: +3%
  • Dividend per aandeel: +12%

Een gestage groei dus, over de hele linie. De groei in vrije kasstroom valt wat tegen, maar dat komt vanwege de relatief hoge investeringen in toekomstige groei.

Ondanks die hoge investeringen groeit de vrije kasstroom nog steeds. Bovendien komen er zeer sterke signalen uit het nieuw opgebouwde segment, wat de komende jaren voor een hogere groei moet zorgen.

Stabiele groei aan een bodemprijs

We hebben hier dus te maken met een stabiel groeiend en zeer winstgevend bedrijf. Wat het riant belonen van de aandeelhouders kan combineren met investeringen in toekomstige groei.

Wat mag dat kosten op de beurs? 20 keer de winst? 15 keer…? 10 keer?!

Het aandeel is momenteel te koop aan 6,7 keer de verwachte gecorrigeerde winst van dit jaar.

Want ondanks dat alle cijfers over de afgelopen jaren zijn verbeterd, is de koers over de afgelopen vijf jaar gedaald.

De analisten van Dividend Value zien hier dan ook een perfect instapmoment.

De waardering was in minstens 20 jaar niet zo voordelig, en het dividendrendement nog nooit zo hoog: nu +8,9%.

Zelfs tijdens de ‘pandemie-paniek’ daalde het aandeel niet verder dan zo’n 8 keer de verwachte winst.

In 2009, op het dieptepunt van de Grote Financiele Crisis: 10 keer de winst.

Beleggers weten (normaal gesproken) de stabiele groei van dit bedrijf op waarde te schatten.

Maar nu even niet.

Beleggers hebben geen interesse in stabiel groeiende dividendaandelen. Ze willen AI, technologie en explosieve groei. Daarbij doen beleggers, volledig onterecht dus, dat dit een stervend bedrijf is.

Koersverloop over de afgelopen vijf jaar

Waardoor dit aandeel uit Dividend Value tegen een bodemprijs op is te pikken met een dividendrendement van bijna +9%.

Fundamenteel was er in de afgelopen 20 jaar dus eigenlijk geen beter moment om te kopen. Maar ook op technisch vlak is het aandeel juist nu zeer interessant.

Zie de rode lijn die getekend is in het koersverloop over de afgelopen 5 jaar. Dit is de huidige koers, en dit niveau vormde de afgelopen jaren duidelijk een bodem.

In de afgelopen vijf jaar zocht de koers vaak deze steun op. Iedere keer ging de koers daarna hoger.

Volgens de analisten van Dividend Value is dit daarom het perfecte moment om te kopen. Eerder publiceerden ze daarom een uitgebreide update, waarin ze onder andere:

  • Het dividend en pay-out ratio vergelijken met de concurrentie
  • Dieper ingaan op de succesvolle lancering van nieuwe producten
  • Aantonen dat het negatieve sentiment onterecht is, er zijn groeikansen
  • Stilstaan bij de hoge en constante winstmarges

Meld je nu aan voor Dividend Value en krijg direct toegang tot deze analyse, en alle andere research van het rapport.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.