Beurs
Beurs

Wat Louis Van Gaal en Roberto Martinez ons kunnen leren over … beleggen

Ronald 10 januari 2023

“Neen, ik heb geen ambitie om voor een sportmagazine te schrijven”, zegt onze U10 SuperStars analist Christophe. “Daarvoor is mijn passie voor de beurs te groot”. Toch zijn er een groot aantal gelijkenissen tussen een voetbalmanager en een portefeuillebeheerder. Vandaar dat we kort terugblikken op het WK voetbal.

Als voetbalcoach stel je een team van spelers samen waarvan je uitgaat dat ze het best mogelijke resultaat behalen. Als portefeuillebeheerder of aandelenbelegger doe je net hetzelfde, alleen stel je een portefeuille samen met aandelen waarvan je overtuigd bent dat ze een puik rendement zullen opleveren.

Een ander raakpunt is dat de voetbalcoach een speler wisselt die beneden de verwachtingen presteert. Als aandelenbelegger doe je geen wissel maar schuiven we teleurstellende aandelen opzij en kijken we naar kandidaten met meer opwaarts potentieel.

Daarnaast brengt een voetbalcoach een elftal tussen de lijnen met een mooi evenwicht tussen verdedigers, middenvelders en aanvallers. Tegen makkelijke tegenstanders zal de voetbalcoach iets aanvallender durven spelen. Maar tegen moeilijkere ploegen zal de voorkeur zijn om meer verdedigend ingestelde spelers op te stellen.

Op dit moment spelen we als belegger tegen een moeilijke tegenstander met een hoge inflatie en een stijgende rente. Vandaar dat we behoudend spelen met een grote cashpositie. Maar er komt een moment dat we opnieuw volop voor de aanval zullen kiezen. Om doelpunten te scoren.

Wat Louis Van Gaal ons kan leren over beleggen

Ook van de Nederlandse en de Belgische bondscoach kunnen we veel leren. Wat me vooral bijblijft is het zelfvertrouwen van de Nederlandse bondscoach Louis Van Gaal. Ondanks de felle kritiek op het saaie Nederlandse spel bleef Van Gaal trouw aan zijn inzichten. Uiteindelijk telt voor Van Gaal enkel het rendement. En dat rendement was er: 21 matchen zonder nederlaag!

Jammer genoeg werd het lot van Nederland bezegeld door de loterij van een strafschoppenserie. En dit tegen de latere wereldkampioen Argentinië. Nochtans had Van Gaal aan z’n spelers gevraagd om extra op strafschoppen te oefenen. Een jaar op voorhand zelfs!

Conclusie: Voor Louis Van Gaal telt enkel het rendement én voorbereiding is àlles. Dat moeten wij als belegger ook in onze oren knopen.

Wat Roberto Martinez ons kan leren over beleggen

Voor België lagen de kaarten net iets anders dan voor Nederland. Nog nooit kende België zo’n stel goede voetballers als die van het voorbije decennium. Vandaar dat men in België sprak van een ‘gouden generatie’. Met deze generatie spelers was België lange tijd nummer 1 op de FIFA-ranking.

Desondanks kende België een teleurstellend WK omdat de meesten van die gouden generatie al 10 jaar aan de top speelden. Het beste was er wat van af. Achteraf bekeken had bondscoach Roberto Martinez beter gekozen voor jonge, hongerige leeuwen in plaats van de ervaren maar verzadigde koalabeertjes. En dat is net zo met aandelen.

Aandelen die uitblonken in het vorige decennium zijn zelden de toppers van het volgende decennium.

Dit merken we in één simpele oogopslag op het lijstje met de 10 grootste bedrijven van de laatste 40 jaar. Daarin valt op dat in de jaren ’70 de oliebedrijven floreerden waardoor deze in 1980 een gigantische beurswaarde vertegenwoordigden. Maar nadien verging het de oliebedrijven minder goed, waardoor in 1990 nog maar één oliebedrijf in de top 10 stond. Eind jaren ’80 waren Japanse aandelen dan weer de beste optie. Amerikaanse tech in de jaren ’90. Groeimarkten in ’00. En opnieuw Amerikaanse tech in ’10.

10 grootste bedrijven volgens beurwaarde per decennium.

Het leuke aan deze tabel is dat iedereen het erover eens is dat er eind jaren ‘70 een zeepbel was in olieaandelen, en dat er eind jaren ‘80 een enorme zeepbel was in Japan. Jaren ‘90 was er een zeepbel in technologieaandelen en begin 2010 een zeepbel in alles wat met China te maken had. Maar als je vandaag vertelt dat de luchtbel van Amerikaanse tech leegloopt, dan krijg je veel tegenwind. Dat merk je ook aan de favorietenlijstjes voor 2023 waarin vele ‘experten’ rekenen op een nieuwe bullmarkt voor Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Tesla en NVIDIA. We hebben de waarheid niet in pacht, maar ik zou er niet teveel op rekenen.

Conclusie

We stellen vast dat elk decennium het marktleiderschap verschuift van de ene groep aandelen naar de andere. Daarom moeten beleggers op dit moment het grootste deel van hun tijd besteden aan het identificeren van de volgende winnende trend in plaats van het timen van oude trends. Wij zetten alvast onze zintuigen op scherp om te spotten welke aandelen komende jaren vleugels zullen krijgen.

De beste dagen voor Amerikaanse “Mega caps” zijn voorbij. Als je alleen aandelen koopt die je kent, zullen de nieuwe superaandelen en superrendementen aan je voorbijgaan. Vooral kleinere bedrijven zullen interessant zijn, want in veel gevallen zijn kleinere bedrijven actief in niche-industrieën waarbij ze dankzij hun positie in de markt meer prijszettingsvermogen hebben. Daarnaast presteren small caps na een recessie vaak significant beter aan het begin van het marktherstel.

Ideaal voor de U10 SuperStars.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.