Het einde van van de EMH en wat dit voor jou als waarde investeerder betekent
Decennialang was de Efficiënte Markthypothese (EMH) een belangrijke pijler in de moderne financiële theorie. Deze hypothese werd in jaren ‘60 ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Eugene Fama. Fama suggereerde dat aandelenkoersen altijd alle beschikbare informatie weerspiegelen, waardoor het onmogelijk is om de markt consistent te verslaan door middel van analyse of voorspellingen. In andere woorden: volgens deze theorie waren aandelen altijd eerlijk geprijsd, wat het bijna onmogelijk maakt om de markt te overtreffen zonder extra risico te nemen.
Waarde investeerders zoals Warren Buffett en Benjamin Graham hebben deze visie altijd betwist en betoogden dat markten niet altijd efficiënt zijn en dat er kansen bestaan voor wie ondergewaardeerde bedrijven weet te vinden. Ondanks het bewijs tegen deze hypothese binnen het waarde-kamp heeft zijn Fama’s werk grote invloed gehad op de moderne financiële theorie en beleggingsstrategieën.
Ondertussen wordt het echter steeds duidelijker dat deze hypothese z’n langste tijd wel heeft gehad.
In het afgelopen decennium hebben sociale media en andere technologische ontwikkelingen de basis van de EMH uitgedaagd. De stroom aan informatie, in combinatie met speculatieve handel gebaseerd op sentiment in plaats van fundamenten, heeft overduidelijk geleid tot minder efficiënte markten.
In zijn recent gepubliceerde artikel “The Less-Efficient Market Hypothesis”, bespreekt de Amerikaanse capital manager Clifford Asness de ontwikkelingen van de laatste jaren en legt hij uit wat voor uitdagingen en kansen dit meebrengt voor waarde-investeerders.
Hieronder een beknopte samenvatting…
Ja, het klopt dat social media marktinformatie toegankelijker gemaakt hebben, maar niet per se nauwkeuriger. Beleggers hebben tegenwoordig directe toegang tot nieuws, meningen en gegevens, maar deze constante informatiestroom heeft het risico overweldigend te zijn. Platformen zoals Reddit, Twitter en TikTok hebben het bovendien mogelijk gemaakt dat zowel waarheden als onwaarheden over aandelen zich razendsnel verspreiden.
Online gemeenschappen kunnen irrationeel enthousiasme of angst aanwakkeren, wat zorgt voor bizarre prijsbewegingen die vaak weinig te maken hebben met de werkelijke prestaties van een bedrijf.Een concreet voorbeeld hiervan zagen we bij GameStop in 2021.
Wanneer beleggers beslissingen gaan nemen op basis van trends die ze op sociale media zien, in plaats van zorgvuldige analyse, zullen marktprijzen niet méér, maar juist minder de werkelijke waarde van een bedrijf weerspiegelen. Dit heeft de markt meer dan ooit veranderd in een ‘casino’, waar aandelen stijgen en dalen op basis van sentiment in plaats van fundamenten.
Technologie heeft het gemakkelijker dan ooit gemaakt om snel en frequent te handelen.
Met platformen die gratis handelen mogelijk maken, zoals Robinhood, BUX en DEGIRO en apps die beleggen gamificeren springen veel mensen—vooral jongere, minder ervaren beleggers—de markt in met korte-termijn strategieën. Het beschikbaar zijn van “zero-commission trading” maakt het verleidelijk om aandelen te kopen en verkopen op basis van trends of tips die ze online zien. Daytraders vermarkten hun werkwijzen op social media en beloven gouden bergen met het volgen van hun ‘systemen’ en flitshandel algoritmes.
De bovengenoemde snelheid van informatie betekent echter niet dat prijzen correct worden vastgesteld. Aandelenprijzen passen zich misschien wel sneller aan nieuwe informatie aan, maar dat wil niet zeggen dat ze ook de juiste waarde weerspiegelen. Deze verschuiving naar snelle, speculatieve handel heeft het traditionele proces van het bepalen van de waarde van een bedrijf door middel van langetermijnanalyse – dat wat wij doen – ondermijnd.
Je zou kunnen zeggen dat dit een probleem is voor waardebeleggers, maar je zou óók kunnen zeggen dat dit een enorme kans is. Immers: Naarmate markten gevoeliger worden voor irrationele prijsschommelingen, kunnen gedisciplineerde beleggers meer kansen vinden om goede bedrijven tegen korting te kopen. De uitdaging zit ‘m erin om vervolgens vast te houden aan de gekozen strategie op het moment dat de bizarre acties van Mr. Market de de koersen in een vrije val sturen. Dat vereist overtuiging en discipline.
Zoals Asness in zijn artikel opmerkt kan gedisciplineerd waardebeleggen risicovoller zijn in de huidige omgeving, maar ook lonender op de lange termijn. Wanneer markten minder efficiënt zijn, kunnen diegenen die hun strategie van het kopen van ondergewaardeerde aandelen volgen en wachten tot de markt zichzelf corrigeert, betere rendementen behalen. Maar ze moeten voorbereid zijn op langere perioden van volatiliteit en onderpresteren voordat de markt de waarde die ze hebben geïdentificeerd, erkent.
Met de opkomst van sociale media, technologie en snelle handelsplatformen is de markt minder efficiënt geworden. Voor waarde-investeerders betekent dit dat er misschien juist meer kansen zijn om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Maar je moet wel gedisciplineerd en geduldig blijven, en voorbereid zijn op meer schommelingen. Op de lange termijn kan vasthouden aan een waardestrategie in een minder efficiënte markt voor betere resultaten zorgen, maar alleen als je door de stormen heen blijft staan. Zoals Asness zegt: “Markten zijn minder efficiënt geworden… het is lastiger, maar voor wie volhoudt, ook lucratiever.” Blijf dus op koers en gebruik de inefficiënties in je voordeel.
You got this! 😉
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.