Beurs
Beurs

Nieuwe records! En dat is goed nieuws

Ronald 2 februari 2024

Nadat eerder al de Dow Jones een nieuw record kon bereiken, was het vorige week de beurt aan de S&P 500. Wie een jaar geleden had gezegd dat de Amerikaanse aandelenmarkten nieuwe recordhoogtes zouden bereiken, had die persoon waarschijnlijk voor zot verklaard.

Oorlog, inflatie, recessievrees, nog meer oorlog, stijgende rentevoeten, … en toch, toch hebben beleggers weer trek om aandelen te kopen.

Opnieuw worden de doemdenkers op hun plaats gezet.

En dit is niet het einde.

Aandelen op recordkoersen hebben de neiging om nog meer recordkoersen te maken.

Nieuwe all time highs komen vaak voor in clusters over een periode van tien tot tientallen jaren.

Sinds 1957 waren er 1.186 nieuwe all time highs voor de S&P 500 waarvan slechts 46 buiten een clusterperiode viel.

Als we kijken naar de vorige clusterperiodes dan heeft de huidige meer gelijkenissen met ’80 – ’00 (513 nieuwe ATHs) dan met ’58 – ’68 (281 ATHs).

Momenteel zitten we met 348 ATHs sinds 2013 nog niet aan het einde.

En voor u zegt ‘Ja, maar het zijn slechts een handvol aandelen die stijgen op de beurs.’, moet u eens naar deze grafiek kijken.

Het aantal aandelen in de S&P 500 dat op zijn hoogste koers staat in de afgelopen 52 weken, staat op 48.

Of bijna 10% van de index.

De ‘Magnificant 7’ zorgen voor de grootste BIJDRAGE aan de winst van de S&P 500, maar zijn NIET DE ENIGE aandelen die stijgen.

Een groot en belangrijk verschil.

Het is dus belangrijk om te (beginnen met) beleggen, zeker wanneer beurskoersen de neiging hebben om te stijgen.

De aandelenmarkt doet het goed en vele bedrijven hebben nog een aantrekkelijke waardering.

Goede aandelen zijn beter dan cash.

En hoe langer u investeert, hoe belangrijker goede aandelen worden.

Hier ziet u de kost van niet beleggen (in cash) ten opzichte van wél beleggen.

Na 1 jaar verliest u met cash al 8% ten opzichte van de S&P 500.

Na 2 jaar is dat al 17%.

Na 3 jaar (de tijdshorizon bij Value Jagers) -27% verlies.

En na 10 jaar loopt die teller zelfs op tot meer dan 150%.

Met nieuwe all time highs op de tabellen is het dus nog altijd een goed idee om te beleggen.

Bij Value Jagers zit u op het ideale platform aangezien wij een zeer sterk trackrecord hebben van sterke resultaten binnen de 1 à 3 jaar.

Door ondergewaardeerde, kwalitatieve, aandelen te kopen.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.