Beleggen
Beleggen

Oneerlijk voordeel op andere beleggers

Ronald 19 maart 2024

Wanneer de woorden ‘Insider Trading’ vallen, staan beleggers direct op scherp. Direct wordt de link gelegd met het illegaal handelen met voorkennis, en dat is strafbaar. Insiders kunnen echter gewoon handelen in de aandelen van de bedrijven waar ze voor werken, mits ze aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.

Een van die belangrijkste voorwaarden is dat ze transacties binnen 48 uur melden aan de beurswaakhond.

Deze publiceert deze transacties vervolgens in een register, zodat er volledige openheid van zaken is.

Daarnaast mogen ze niet handelen voordat belangrijke informatie openbaar is, zoals bijvoorbeeld kwartaalcijfers of overnameplannen.

Aangezien er hoge straffen staan op het handelen met voorkennis houden vrijwel alle Insiders zich netjes aan deze afspraken.

Zelfs met deze regels kunnen ze namelijk veel geld verdienen, dus waarom zouden ze het risico lopen?

De Insiders, en dan vooral de directieleden, hebben namelijk een oneerlijk voordeel op andere beleggers.

Er is niemand die zoveel weet van een onderneming als de directeur (CEO), financieel directeur (CFO) of operationeel directeur (COO).

Hiermee blijft dit een beetje een grijs gebied. Want uiteraard weten zij wanneer er:

  • lucratieve nieuwe overeenkomsten in het verschiet liggen
  • goede vorderingen worden gemaakt met de ontwikkeling van een nieuw product
  • vroege gesprekken voor een samenwerking met een concurrent gaande zijn
  • et cetera, et cetera

Wanneer het nog weinig concreet is, valt dit niet onder de illegale variant van Insider Trading.

Ze zullen de transacties dan ook netjes melden.

Precies daar zijn onze analisten van Inside Value scherp op. Wanneer directieleden uit de bovenste laag van het bedrijf fors eigen aandelen inslaan is er namelijk iets aan de hand.

Iets positiefs wel te verstaan.

Strenge screening zorgt voor hoge rendementen

Insider aankopen zijn namelijk een zeer sterk signaal. De analisten van Inside Value filteren op Insider aankopen waarbij de directieleden met hun eigen geld extra aandelen kopen.

Dat laatste is belangrijk.

Directieleden van grote bedrijven krijgen namelijk zeer veel aandelen als onderdeel van hun bonus. Dit maakt vaak het merendeel van hun totale beloning uit.

Maar die aandelen krijgen ze ‘gratis’.

Dit zorgt voor een interessante dynamiek:

  • de meeste Insiders verkopen constant aandelen die ze als bonus gehad hebben, verkooptransacties zeggen daarom niet zoveel
  • maar wanneer een Insider zijn eigen portemonnee trekt om nog meer aandelen te kopen, is dit een zeer sterk signaal

Leden ontvangen regelmatig updates over relevante Insider Transacties

De analisten van Inside Value hebben een methode ontwikkeld om deze Insider Transacties te filteren, en naast een aantal andere strenge parameters te leggen.

Aandelen worden alleen aan leden voorgelegd wanneer:

  • er recente en substantiële Insider aankopen zijn met hun eigen geld
  • het fundamenteel een sterk bedrijf is met goede vooruitzichten
  • de aandelen nog steeds laag gewaardeerd zijn

Dankzij deze screening ontvangen de leden van Inside Value diepgaande analyses, maar alleen van de meest kansrijke aandelen.

Deze methode werkt!

Zo ligt het gemiddelde rendement op de gesloten posities sinds 2017 op +100% over een periode van 1 tot 3 jaar.

De Insiders hebben nu eenmaal een oneerlijk winstpotentieel, maar daar kunnen andere beleggers ook van profiteren.

U dus ook!

Sluit u hiervoor vandaag nog aan bij Inside Value.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.