Aandelen
Aandelen

Het sentiment op de beurs is bijzonder slecht

Ronald 4 januari 2019

De ‘Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index’  is een gespecialiseerde sentiment indicator die legendarisch is op Wall Street. Deze index geeft erg accuraat weer hoe goed of hoe slecht het sentiment is bij beleggers op korte termijn.

Hoe hoger de score van deze Sentiment Index, hoe meer vertrouwen beleggers hebben in de markten en hoe positiever men is over het toekomstig verloop van de beurs.

Hoe lager de score van de index, hoe negatiever men is en hoe meer er gespeculeerd wordt door beleggers op een daling van de beurs.

Natuurlijk, zoals u al kon verwachten, is het best dat u het omgekeerde doet van wat de index aantoont. De geschiedenis toont aan dat het de ideale contraire-indicator is.

Bijna iedere keer wanneer de Index aangeeft dat beleggers super positief zijn, volgt een daling. Telkens wanneer beleggers zeer negatief zijn, volgt een bodem en een stijging op de beurs.

Warren Buffett zegt niet voor niets: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” 

De Sentiment Index staat momenteel op minus 15,6% (!). Dit wil zeggen dat de gemiddelde belegger denkt dat het slim is om ongeveer een zesde van zijn portefeuille short te zetten (gokken op een beursdaling).

Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index

De minus 15,6% is een van de laagste metingen ooit voor deze Sentiment Index. Amper 4% (!) van al de metingen sinds het jaar 2000 waren lager.

Kortom: vandaag de dag zijn beleggers buitensporig negatief omtrent de toekomst van de beurs, wat een stevig koopsignaal is voor contraire beleggers.

Top-7 aandelen voor 2019

Omdat de markt zich ook wel eens vergist …