Een uitzonderlijk slechte eerste jaarhelft

Joeri 1 juli 2022

De beurs had een dramatische start van 2022. De eerste zes maanden van het jaar stonden in het teken van oorlog, torenhoge inflatie, het ineenstorten van de cryptomarkt, forse dalingen op de obligatiemarkten en zorgen over een recessie. Tijd voor een positief tegengeluid. 

‘Dit keer is het anders’ is een beruchte uitspraak van beleggers. Want hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven. Uiteindelijk ligt de oorzaak van deze schommelingen op de beurs grotendeels bij de psyche van de belegger. Dit maakt dat we de huidige situatie kunnen vergelijken met het verleden. 

De laatste stierenmarkt was een korte, deze liep van ongeveer maart 2020 tot juni 2022. Dat is kort, maar niet ongebruikelijk. Sinds de Tweede Wereldoorlog duurden drie van elf stierenmarkten minder dan drie jaar. 

De beer

Sinds 1950 duren de berenmarkten, waar we dus inmiddels in belandt zijn, ergens tussen de 33 en 929 dagen. Het gemiddelde is met 338 minder dan een jaar. Waarbij de gemiddelde daling is 30,2% is. 

De eerste helft van 2022 zorgde voor behoorlijke verliezen op de beurs

Wanneer de berenmarkt gepaard gaat met een economische recessie, wat vaak het geval is, ziet de situatie er nog iets somberder uit. Sinds 1929 duurde die berenmarkten gemiddeld 390 dagen, met een daling van gemiddeld 39,4%. 

Berenmarkten zonder recessie duren gemiddeld 202 dagen en in zo’n scenario daalt de beurs gemiddeld met 26,1%. 

Op dit moment is de huidige berenmarkt nog niet aangekomen op het gemiddelde. Wanneer de huidige situatie afstevent op een recessie, waar het wel op lijkt, moet de S&P 500 nog 24% verder dalen om een gemiddelde berenmarkt te worden.

Positief tegengeluid?

In de inleiding schreven we nog dat het tijd was voor een positief tegengeluid. We moeten toegeven, tot nu toe is het verhaal niet erg positief. Maar het is wel goed om te beseffen waar we staan, en wat we op basis van de geschiedenis nog kunnen verwachten. 

We kunnen namelijk ook, op basis van diezelfde lessen uit de geschiedenis, een aantal positieve punten vinden. 

Bijvoorbeeld het herstel na een berenmarkt:

Waar de berenmarkt stopt en de stierenmarkt begint, wordt altijd een fors herstel genoteerd. 

In de afgelopen 70+ jaar werd er in het eerste jaar een rendement van +21,4% geboekt. In het slechtste geval. 

In het beste jaar was dit herstel zelfs +74,8%. Gemiddeld levert het eerste jaar na het einde van de berenmarkt een rendement van +41,8% op. 

Daarom is het belangrijk om te blijven beleggen. Beleggers die eerst beursherstel willen zien voordat ze hun geld weer aan het werk zetten missen de eerste, en meest heftige, rit omhoog.