Aandelen
Aandelen

De comeback van small cap value aandelen

Joeri 18 februari 2022

Als Value Jagers weten we: small cap value aandelen leveren het hoogste rendement op. Op de lange termijn. Op de korte termijn kan er van alles gebeuren, en dat hebben we de laatste jaren gemerkt. Toch zijn we nooit van onze overtuiging afgestapt. We hebben dit namelijk vaker gezien.

De afgelopen jaren stonden compleet in het teken van large cap growth aandelen. Hieronder zie je het verschil in rendement tussen de Nasdaq 100 (blauwe lijn) en een small cap value ETF (oranje lijn). Dit is de periode 2015 – 2020. Toen Corona nog gewoon een zomers biertje was.

Het is overduidelijk, de Nasdaq was oppermachtig. Maar ervaren beleggers weten dat op de lange termijn de fundamenten altijd de koers bepalen. De hoog opgelopen koersen werden vooral veroorzaakt door hoog opgelopen waarderingen. 

Dit principe zien we zich keer op keer herhalen. Groeiaandelen presteren goed in een bullmarket. Maar wanneer het even tegenzit komen de small cap value aandelen keihard terug.

Snel herstel

Het interessante is hoe snel het tij kan keren. We lazen namelijk een onderzoek over de gemiddelde rendementen na een beurskrach. In het onderzoek werd de S&P 500 vergeleken met small cap value. 

Vanaf de bodem van beurskrach staat S&P 500 gemiddeld:

  • na 1 jaar +38,2% hoger
  • na 3 jaar +66,8% hoger
  • na 5 jaar +209,1% hoger

Dat zijn natuurlijk al prima rendementen. Maar de rendementen van small cap value zijn in die periodes verbluffend. Zo staat die index gemiddeld:

  • na 1 jaar +70,7% hoger
  • na 3 jaar +217,2% hoger
  • na 5 jaar +305,2% hoger

De geschiedenis herhaalt zich?

Het lijkt erop dat de komende jaren compleet in lijn liggen met het gemiddelde. Sinds de pandemie crash in 2020, presteren small cap value aandelen namelijk goed. Zelfs een stuk beter dan de dure groeiaandelen. 

Dan te bedenken dat:

  • Deze grafieken alleen de koers laten zien, en niet het dividend. Value aandelen betalen vaak een mooi dividend terwijl groeiaandelen zelden een dividend uitkeren
  • Dit gemiddelden zijn, wie de juiste aandelen bezit doet het veel beter dan de index

Daarom beleggen wij in (small cap) value aandelen. Ze leveren op de lange termijn simpelweg het hoogste rendement op. 

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]