Educatie
Educatie

Te veel cash zorgt ook voor problemen

Joeri 1 augustus 2024

We komen de term ‘cash is king’ vaak tegen wanneer het over beleggen gaat. Het is juist dat het hebben van een cashpositie belangrijk is als buffer en om kansen te benutten. Het aanhouden van te veel cash gaat echter ook gepaard met allerlei nieuwe uitdagingen. Daar horen we weinig over, dus we wijden er eens een blog aan. 

Het aanhouden van een buffer is verstandig. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je aandelen moet verkopen bij een financiële tegenslag. Veel beleggers houden echter veel te veel cash aan, en dat is nadelig. 

Concreet zijn er drie redenen waarom je cashpositie niet meer dan een paar procent van je vermogen zou moeten bepalen, met een minimum van een paar duizend euro. 

Cash heeft een negatief rendement

Een belangrijke reden voor het aanhouden van een zo laag mogelijk cashpositie is het rendement dat je misloopt. J.P. Morgan deed een paar jaar geleden onderzoek naar de rendementen van verschillende activaklasse, over de (toen) afgelopen 20 jaar. 

Spaargeld behaalde een rendement van 1,4% per jaar, en dat is onder de inflatie van 2,1% per jaar. Het aanhouden van cash levert dus een negatief werkelijk rendement op. 

De verleiding om het uit te geven

Wanneer er een riante cashpositie op de spaarrekening staat is de verleiding groot om het uit te geven. Dit hoeft geen eenmalige grote uitgave te zijn, maar kan ‘er ook in sluipen’. Mensen leven op grotere voet wanneer er een grote buffer is. Wanneer dit geld geïnvesteerd is in aandelen of vastgoed is het psychologisch veel moeilijker om veel van uit te geven. 

Ditzelfde principe zien we overigens ook bij bedrijven die over veel cash beschikken, die gaan soms twijfelachtige overnames doen.

Het wordt steeds moeilijker om het aan het werk te zetten

Een van de beste methodes om op de lange termijn vermogen op te bouwen is door het heel constant bijkopen van aandelen. Bijvoorbeeld een vast percentage van de maandelijkse inkomsten. Het prettige hiervan is dat je niet juist hoeft te zitten met het aankoopmoment. Of de beurs nu stijgt of daalt, je blijft iedere maand kopen. 

Die luxe heb je niet wanneer je veel cash aanhoudt. Want dan speelt constant de vraag of je het niet zou moeten beleggen. En zo ja, waarin en wanneer. Hoe groter het bedrag, hoe angstiger beleggers worden dat ze een verkeerde beslissing nemen. Het resultaat is vaak dat ze hierdoor maar helemaal geen beslissing nemen. Dan blijft het dus op de spaarrekening staan. Hierdoor groeit het nog groter, waardoor het effect zichzelf versterkt. 

Conclusie

Het hebben van een buffer op de spaarrekening is heel verstandig, we zouden het zelfs noodzaak willen noemen. Maar maak die buffer niet te groot. Je moet hiermee een dure reparatie van de auto op kunnen vangen, maar niet veel meer dan dat. In de meeste gevallen is een paar duizend euro genoeg. Een grotere buffer is alleen nodig wanneer daar concrete uitgaven op de korte termijn tegenover staan. 

Veel beleggers houden te veel cash aan, en dat kost rendement vergeleken met het beleggen in aandelen, vastgoed of zelfs obligaties. Daarnaast heeft het minder zichtbare psychologische nadelen. Over een beleggingscarrière van meerdere decennia is het effect hiervan niet te onderschatten.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.