Educatie
Educatie

Technische Analyse: Parabolic Curve

Joeri 31 juli 2020

In deze blog gaan we wat dieper in op een nog niet eerder besproken signaal binnen technische analyse. De parabolic curve is een van de sterkste opwaartse trendpatronen die een aandeel kan hebben. Bij dit type patroon stijgt het aandeel heel snel en tot nieuwe hoogtepunten. Maar pas op; aan het einde van de rit valt de koers in korte tijd ver terug.

Bij de parabolic curve zien we sterke accumulatie, op elke koersdip kopen beleggers fors bij. De koersontwikkeling die hierdoor ontstaat heeft de vorm van een parabool, vandaar de naam.

Dit sterke patroon kan in korte tijd voor een hoog rendement zorgen. 

Wanneer

Dit patroon komt vaak voor aan het begin en aan het einde van een bullmarkt. Er wordt een prijs range gevormd die slechts kort standhoudt.

Deze wordt vervolgens naar boven gebroken om een nieuwe range te vormen. Dit herhaalt zich meerdere keren achter elkaar, terwijl de koers hoger en hoger gaat. 

Uiterlijk

Het patroon wat hiermee ontstaat lijkt op een trap. Deze stappen kunnen weken of soms zelfs maanden aanhouden. Hoe groter de stappen hoe hoger het risico wordt.

Na de grootste koersuitslag, vaak bijna recht omhoog, is het ineens voorbij. Beleggers realiseren zich dat het aandeel buitengewoon ver omhoog geboden is en verschuiven naar de verkoopkant van de transactie.

Verkopen

Vervolgens hebben we te maken met veel meer verkopers dan kopers. De val naar beneden is zeer abrupt en heftig.

De koers daalt sneller dan dat deze klom. Het is dus belangrijk om op tijd uit te stappen wanneer je dit patroon herkent. 

Groeiaandelen

De parabolische curve komt het meeste voor bij groeiaandelen, bij een nieuwe ontwikkeling. Zoals een nieuw product, management, verdienmodel of spannende technologische vooruitgang.

Vaak zijn het de marktleiders die vervolgens dit koerspatroon volgen. 

Conclusie

Het op tijd verkopen is het belangrijkste wanneer je handelt naar dit signaal. Vang zoveel mogelijk van de opwaartse trend en verkoop voor de koersval.

Iets te vroeg verkopen is in dit geval veel beter dan iets te laat.