Beurs
Beurs

Technische Analyse: iets voor waardebeleggers ?

Joeri 4 juni 2020

Bij Value Jagers gebruiken we vooral Fundamentele Analyse. Dit betekent dat we kijken naar het bedrijf achter het aandeel; het ‘fundament’. We spitten door jaarcijfers, kijken naar macro-economische omstandigheden en onderzoeken ontwikkelingen in de sector. Op die manier bepalen we welk bedrijf we aan ons portfolio willen toevoegen. Maar er is nog een hele andere manier van beleggen: op basis van Technische Analyse.

Ondanks dat we Technische Analyse (TA) maar in beperkte mate toepassen is het wel goed de basis ervan te kennen. Een technisch analist gebruikt signalen om koop- en verkoopmomenten te bepalen. Deze signalen komen tot stand op basis van  statistische informatie van het aandeel. Ze gebruiken vooral prijsbewegingen en handelsvolumes.

Trends

Technische analisten onderzoeken op welke manier de vraag en aanbod naar een aandeel effect heeft op de prijs, handelsvolumes en volatiliteit. Hiermee proberen ze korte termijn trends te onderscheiden.

Hiermee wordt de toekomstige richting van de koers bepaald.

Grondstoffen en valuta

Technische Analyse kan toegepast worden op elk verhandelbaar product waarvan de historische handelsgegevens bekend zijn. Uiteraard aandelen, maar ook futures, grondstoffen, obligaties, valuta’s en andere financiële producten.

Technische Analyse wordt vaak toegepast in de grondstoffen- en valutahandel. Hier is Fundamentele Analyse moeilijker (of zelfs onmogelijk) en de focus ligt op prijsbewegingen op de korte termijn.

Kritiek

De meningen over het nut van TA lopen uiteen. Sommige beleggers zijn van mening dat het wel werkt, maar vooral omdat het een ‘self-fulfilling prophecy’ is.

Neem bijvoorbeeld de MA200. Dit is een trendlijn van de gemiddelde koers van de afgelopen 200 handelsdagen. Veel traders kijken naar dit technische hulpmiddel om een richting te bepalen.

Wanneer de koers van het aandeel onder de MA200 zakt is dit een teken van zwakte.

Vaak staan er dus veel verkooporders net onder de MA200. Wanneer de koers de trendlijn breekt zullen veel traders verkopen. Deze verkopen drukken de koers, waardoor nog meer traders zullen verkopen. En zo wordt de verwachte richting dus bevestigd, maar ook zelf veroorzaakt.

“Technical analysis works precisely because people look at it. And if people care, I care.” – John Bollinger, bedenker van de Bollinger Bands

Korte termijn

TA wordt bijna altijd gebruikt voor trading op korte termijn. De signalen die hiervoor zichtbaar zijn zeggen over het algemeen niets over de onderliggende waarde van het aandeel. Het zegt ook weinig over de koers over een paar weken of maanden.

Op korte termijn kunnen traders de koers beïnvloeden, maar op lange termijn keert de koers terug naar haar intrinsieke waarde. Van dat fenomeen maken waardebeleggers gebruik.