We beleggen voor rendement, en de meeste beleggers stellen zich tot doel de index te verslaan. Dat is niet eenvoudig. We geven drie tips om uw kansen te vergroten.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het vrijwel onmogelijk is om consequent de markt te verslaan. Voor ‘de markt’ wordt vaak een index genomen, bijvoorbeeld de S&P 500. Het rendement van zo’n index wordt bepaald door een grote groep aandelen, en dat is dus het gemiddelde rendement van alle beleggers.
Daarmee vergelijken heeft ook grote nadelen. Zo komen we bij tip 1:
Niet iedere belegger kan een bovengemiddeld rendement behalen, want zo werkt een gemiddelde niet. U kunt zich daarmee afvragen of het behalen van een hoger rendement dan een index wel de juiste doelstelling is.
Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk in 2022. De S&P 500, de meest gebruikte graadmeter, staat dit jaar zo’n 19% in de min.
Staat uw portfolio dit jaar 15% in de min? Gefeliciteerd, u doet het beter dan de index!
Maar er zullen weinig beleggers zijn die hier enthousiast van worden. Wees daarom realistisch en stel haalbare doelen, die rekening houden met het risico.
Bijvoorbeeld het doel om door middel van een goed gespreid portfolio een inkomen van 3% per jaar te boeken, samen met een koerswinst van 5% per jaar. Met zo’n doel kunt u een portfolio op maat maken, en er bijvoorbeeld vastgoedaandelen en obligaties in opnemen.
Hiermee wordt het portfolio ook veel minder risicovol, en zult u in sommige jaren, zoals waarschijnlijk in 2022, de index met vele procenten verslaan.
Niet ieder belegging wordt een succes. Soms maken we fouten of hebben we te kampen met onverwachte veranderingen. Voor koerswinst op aandelen zijn beleggers bovendien afhankelijk van de grillen van de markt.
Daarom is het belangrijk om te zoeken naar kansen waarin de verhouding tussen het risico en de potentiële beloning enorm in uw voordeel is.
Beurshandelaar Paul Tudor Jones, die het traden naar een hoger niveau gebracht heeft, was hier heer en meester in.
Hij begreep als geen ander dat zelfs wanneer je in minder dan de helft van de gevallen winst boekt, je toch een hoog totaalrendement kan boeken. Zoek naar beleggingskansen waarbij het neerwaarts risico beperkt is, maar het opwaarts potentieel vrijwel onbeperkt.
Waardebelegger Monish Pabrai wist dit principe te combineren met het waardebeleggen. Hij omschreef het als:
“Kop: ik win. Munt: ik verlies niet veel”
Besef wel dat deze kansen zich weinig voordoen. Er is dus een goede portie geduld voor nodig.
Wanneer u dan zo’n aandeel met een enorm opwaarts potentieel gevonden heeft, is de verleiding groot om een mooie winst vast te leggen.
Dit kost echter veel rendement. Een echt succesvolle belegging kan honderden of zelfs duizenden procenten stijgen in waarden. Wanneer u verkoopt na ‘een mooie winst’ loopt u het grootste deel van dit rendement mis.
In het Engels is hier een mooie uitdrukking over:
“Water the flowers and cut the weeds”
Hiermee wordt bedoeld dat beleggers hun winnaars aan moet houden, en juist de verliezers moeten verkopen. Succesvolle bedrijven worden vaak nog succesvoller. Terwijl het voor een bedrijf wat flinke tegenslagen heeft in de praktijk moeilijk is dit te boven te komen.
Lees ook: