Analyse
Analyse

Tips van een team met meer dan een eeuw aan ervaring

Joeri 23 juli 2024

Bij Value Jagers hebben we inmiddels een behoorlijk team van gespecialiseerde analisten verzameld. Deze analisten werken allemaal al jaren in deze sector, waardoor we als team meer dan een eeuw aan ervaring met waardebeleggen hebben. We hebben de analisten gevraagd naar hun beste ‘onbekende tip’. 

Hierbij lieten we de analisten vrij, of ze een tip specifiek over waardebeleggen wilden geven, of dat ze het liever algemeen hielden. Bijvoorbeeld met een tip over de beurs of zelfs het beheersen van het huishoudboekje. Dit waren een aantal van de verrassende antwoorden die we kregen. 

De grootste risico’s zijn steeds hetzelfde, maar ietsje anders

Het nieuwe risico is nooit precies hetzelfde als het vorige risico, omdat de marktomstandigheden constant veranderen. Aan de andere kant, de grootste fouten die beleggers maken zijn vaak hetzelfde. Bijvoorbeeld proberen de markt te timen, te zwaar tillen aan recente ontwikkelingen, of handelen op basis van emoties. 

De beurs verandert constant, maar het is de menselijke natuur die hetzelfde blijft. Wanneer je dat realiseert, zowel van jezelf als van andere beleggers, kan je ervan profiteren.

Het maakt de beurs niet uit hoe slim je bent

Dit is een beetje geleend van Charlie Munger. Hij was groot voorstander van het bepalen van de juiste richting, waarbij hij zich realiseerde dat de exacte uitkomst toch onbekend was. Veel beleggers maken dingen graag ingewikkeld. Complexe berekeningen geven het gevoel dat er goed over is nagedacht, dus dat er een grotere kans op succes is. 

Helaas geeft de beurs daar niks om. Er zijn geen bonuspunten voor een hogere moeilijkheidsgraad. Harder werken staat niet gelijk aan meer rendement, het gaat erom dat je slimmer werkt. 

Ervaring is niet hetzelfde als expertise

Het feit dat je iets al heel lang doet, zegt niet dat je een expert bent. We zien veel beleggers die het al jaren doen die toch steeds dezelfde fouten maken. Bijvoorbeeld door niet te beleggen wanneer ‘de markt’ overgewaardeerd is, dat is iets wat de laatste jaren opnieuw speelt. 

Terwijl die beleggers wachten op de koersdip, die ze vervolgens waarschijnlijk niet durven te benutten, boeken wij hoge rendementen door de sterke beurs.

Heb een optimistisch uitgangspunt

Pessimistische beleggers klinken vaak slim, maar optimistische beleggers boeken hogere rendementen. De beurs kan mensen cynisch en pessimistisch maken, maar dat is nergens voor nodig. 

Op de lange termijn gaan zelfs indexfondsen omhoog. Het enige wat je nodig hebt voor redelijke rendementen, is vertrouwen in de toekomst en een beetje geduld.

Het is een spel waarbij de aanhouder wint, zolang je geen gekke dingen doet. Laat je niet afleiden maken door al het negatieve nieuws. 

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.