In deze periode zijn lijstjes met tips voor het nieuwe jaar overal de norm. Ook bij Value Jagers ontsnappen wij niet aan deze ‘verplichting’.
Niettemin hebben wij hierop een andere visie, die we belangrijk genoeg vinden om eerst naar voor te schuiven.
Om te beginnen willen we geselecteerde aandelen toch minstens twee à drie jaar de kans geven om zich te bewijzen, zoals we van Benjamin Graham leerden.
Hoe sneller een gekocht aandeel stijgt, hoe beter, uiteraard. Maar dat weet je niet vooraf. Er bestaat altijd de kans dat we te vroeg instappen. Binnen twee à drie jaar zouden we echter toch voldoende goed zicht moeten hebben op de situatie, en conclusies moeten trekken.
Is de conclusie positief, dan verdienen veel aandelen het om drie tot vijf jaar in portefeuille te blijven, hoewel ook dat zeker geen afgebakend einddoel is. We zien het eerder als een gezonde ‘mindset’ voor de belegger.
Daarnaast leerden we van Graham en van zowat élke bekende, succesvolle value investor dat de kalender best genegeerd wordt. Je koopt wanneer iets goedkoop en onterecht ondergewaardeerd is, in welke maand, economische cyclus, presidentsjaar, seizoen of eender welke periode dan ook.
Tips voor een periode van één jaar voeden het kortetermijndenken, net iets waarvan we vinden dat elke belegger er zich tegen moet wapenen en dus de gewoonte moet creëren om op lange termijn te denken en te handelen.
Bovendien moeten we erkennen dat we echt niet weten of een bepaald aandeel eind december van hetzelfde jaar zeker hoger zal staan.
In de loop van een jaar zouden er trouwens zaken kunnen gebeuren waardoor we onze mening moeten bijstellen.
Uiteraard is het de bedoeling om ons huiswerk goed genoeg te maken, zodat we al niet meteen en vroegtijdig onze kar moeten keren. Maar soms gaat het nu eenmaal fout en dat snel inzien is van groot belang; je hoeft geen drie jaar te wachten om een slechte evolutie nog te zien verslechteren.
Met kooptips in januari, en enkel voor een jaar, zet je onvermijdelijk in op timing. Nog zoiets dat value investors vermijden; we trachten zelfs net het tegenovergestelde te doen en de markt en aankopen niet te timen.
Uit onze selectielijsten dat ene aandeel pikken dat beter dan de andere en vooral ook beter dan de beursindexen zal presteren tussen januari en december 2018, is grotendeels een gok.
We zijn op middellange tot lange termijn vanzelfsprekend positief gestemd voor al de bedrijven uit onze lijsten, maar we weten helaas niet of dat zich al tegen eind december in een hogere aandelenkoers zal vertalen.
Onze januaritips zijn dus vooral om op lange termijn te denken, uw portefeuille op een verstandige manier te diversifiëren (niet alles in januari op één of enkele aandelen inzetten) en doorheen de tijd, op regelmatige basis, te beleggen en daarbij naar waarde en waardering te kijken.
Het Value Rapport schuift Schlumberger naar voor als tip voor 2018.
Deze leverancier van diensten aan de olie- en gassector is net door een uitzonderlijk moeilijke periode gegaan. De groep heeft echter jaarlijks een positieve vrije cashflow blijven genereren en keerde een stabiel dividend uit.
De sector klimt thans uit deze moeilijke periode en de kans dat die trend zich in 2018 doorzet, en Schlumberger daarop kan inpikken, lijkt ons vrij groot.
Bovendien is het aandeel historisch erg laag gewaardeerd en is de beurskoers duidelijk achtergebleven op het herstel van de olieprijzen.
Wij werken consequent met een ‘margin of safety’, waardoor we voor een aankoop van Schlumberger niet meer dan 65 dollar zouden betalen.
Een uitgebreide analyse van Schlumberger werd in het Value Rapport van december gepubliceerd.
Cenovus Energy is een van de grootste energiebedrijven van Canada qua marktkapitalisatie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontginning van zware olie uit de teerzanden van West-Canada. De oliecrisis en enkele dure overnames hebben de beurskoers van het bedrijf geen goed gegaan. Maar tot op heden loopt alles op wieltjes en is er geen reden voor de afstraffing van het aandeel Cenovus. We geloven dat Cenovus een interessant grondstofaandeel is voor de geduldige belegger.
In mei 2017 nam Cenovus Energy voor 17,7 miljard Canadese dollar activa over van ConocoPhillips. Beleggers stuurden daarop het aandeel 35% lager. Ze vonden dat Cenovus deze activa veel te duur betaalde. De daling van het aandeel bleef duren tot eind juni. Sindsdien herstelt het aandeel met hogere bodems en hogere toppen.
De overname van het 50% deel van ConocoPhillips in de joint venture verdubbelde de productie en reserves van Cenovus Energy maar verdrievoudigde de schulden. Het is vooral op die schulden dat veel beleggers afhaken.
Cenovus Energy heeft nu 12 miljard Canadese dollar schulden, dat is bijna evenveel als de beurswaarde, dus veel. Maar het overgrote deel van deze schulden moet het bedrijf pas terugbetalen op lange termijn, zeg maar de komende 10 jaar.
Op dit moment heeft Cenovus zo’n 500 miljoen Canadese dollar cash geld en een kredietfaciliteit van 4,5 miljard Canadese dollar. Het verwacht de komende jaren ook nog voor 4 à 5 miljard Canadese dollar activa van de hand te doen. Daarvan wil het in 2018 al 1,5 à 1,7 miljard Canadese dollar realiseren. Daarnaast wil het ook de operationele kosten per geproduceerd vat met 8% verlagen.
Zo zei de CEO recent:
“Our priorities for 2018 are to reduce costs and deleverage our balance sheet while maintaining capital discipline. The sooner we achieve our long-term debt ratio goal, the sooner we can move the balance returning cash to shareholders with disciplined investments in high-return growth.”
In het 3e kwartaal boekte Cenovus 592 miljoen Canadese dollar aan operationele cashflow tegenover 310 miljoen in 2016. De vrije cashflow bedroeg 544 miljoen Canadese dollar tegenover 214 miljoen in 2016. De laatste 12 maanden genereerde Cenovus 1 miljard Canadese dollar vrije cashflow bij een gemiddelde olieprijs onder $50 per vat.
De brutomarge steeg van 1,48% in Q3/2016 en 5,2% in Q2/2017 naar 12,40% in Q3/2017. Met die cijfers moet het management de grote schuldenberg de komende jaren gemakkelijk de baas kunnen.
De markt lijkt ervan uit te gaan dat de olieprijs opnieuw gaat crashen of dat het management zich verslikt in deze dure overname. Nochtans heeft het management een uitgestippelde routeplan bekendgemaakt voor, tijdens en na de overname dat tot op heden perfect wordt ingevuld.
De koers/winst-verhouding van Cenovus Energy ligt onder 4,50. De prijs/omzet bedraagt 0,90 en de prijs/boekwaarde is 0,75 aangezien Cenovus een boekwaarde heeft van $12,50. De EV/EBITDA ligt momenteel weer onder de 10.
George Soros is een van de grote hedgefundmanagers die in het 3e kwartaal gretig aandelen kocht. Soros kocht aandelen ter waarde van 12 miljoen Amerikaanse dollar aandelen. Een andere succesvolle hedgefundmanager, Richard Pzena, kocht voor maar liefst voor 235 miljoen Amerikaanse dollar aandelen Cenovus.
Wanneer je gelooft dat de olieprijs terugkeert naar $30 per vat, dan is Cenovus Energy een riskante belegging. Wanneer je gelooft dat de olieprijs rond of boven $50 per vat zal blijven, is Cenovus Energy een aandeel met beperkt neerwaarts risico en een groot opwaarts potentieel.
Binnen het Inside Value Rapport kijken we naar aandelen zoals Cenovus Energy. We kijken naar ondergewaardeerde bedrijven die gekocht worden door succesvolle hedgefundmanagers. Zo staat er nog een ander bedrijf uit de oliesector in de selectielijst waar we momenteel de voorkeur aan geven, boven Cenovus Energie.
Het Inside Value rapport maakt beleggen met grote, succesvolle value investors zoals George Soros, Warren Buffett of Seth Klarman toegankelijk voor iedere belegger.
De top 5-aandelen voor 2018 van het Crème de la Crème rapport werden al op 1 januari 2018 bekendgemaakt.
Een van onze favoriete aandelen was Ablynx.
Als biotechbedrijf heeft Ablynx een perfect 2017 achter de rug en we vonden het daarom niet ondenkbaar dat 2018 even mooi zou worden.
Het Belgische biotechbedrijf weet al jaren een perfecte balans te vinden tussen het halen van inkomsten uit samenwerkingen en het verbranden van eigen cash. Dankzij de recente beursgang in Amerika is de cash op de balans aangedikt tot 390 miljoen euro.
Bovendien komt het eerste product van Ablynx (caplacizumab) rond augustus-september 2018 op de markt in Europa en zal het vanaf 2019 te koop zijn in Amerika. Ondertussen gingen we ervan uit dat een positieve nieuwsflow omtrent ALX-0171 tegen RSV-infectie bij kinderen, en goed nieuws omtrent studieresultaten van vobarilizumab bij gebruik tegen lupus, konden zorgen voor nieuwe all-time-highs.
Een koers van 27 euro gedurende 2018 vonden we dan ook niet ondenkbaar.
Niettemin kreeg Ablynx ondertussen al een overnamebod van Novo Nordisk en steeg het aandeel tot boven 36 euro per aandeel. Goed voor een stijging van meer dan 80% sinds januari.
Aangezien deze kooptip al ‘verlopen’ is, delen we met plezier nog een andere kooptip met u.
Een ander aandeel uit onze top 5 voor 2018 is de Italiaanse bouwgroep Salini Impregilo.
Salini kan dankzij zijn Amerikaanse dochteronderneming “Lane” rechtstreeks profiteren van Trump’s plannen om de infrastructuur in Amerika op te krikken.
Op 1 november 2017 was Salini bijna 3,7 euro per aandeel waard, maar door problemen met een Italiaanse sectorgenoot (Astaldi) was de koers even teruggevallen naar amper 3 euro. Dit was een ideaal instapmoment. Tegen 1 januari was de koers hersteld naar 3,2 euro.
Tegen een verwachte koers/winst voor 2018 van amper 10,5 en een EV/EBITDA-verhouding van 5 vinden we het aandeel dan ook te goedkoop.
Een koersdoel van minstens 3,6 euro lijkt ons zeker haalbaar voor 2018. Tegen eind 2019 zien we de koers makkelijk 4 euro raken (onder normale omstandigheden). In afwachting hebben beleggers recht op een dividend van meer dan 3% bruto.
Disclaimer: Salini Impregilo zit in onze Crème de la Crème-portefeuille aan 3,07 euro. Nog geen aandelen? We raden aan te kopen op koerszwakte rond 3 euro.
Ontdek onmiddellijk andere topaandelen hier:
Download hier onze gratis gids: ‘De 5 meest ondergewaardeerde aandelen voor 2018‘.