Beleggen
Beleggen

Twee veelgemaakte fouten tijdens een beurscorrectie

Joeri 24 september 2024

We spreken over een correctie op de beurs wanneer een aandelenindex met minimaal 10% daalt vanaf een recente piek. Dit kan zenuwslopend zijn voor beleggers, vooral als ze dit nog niet vaak meegemaakt hebben. Maar we zien dat zelfs ervaren beleggers hun emoties niet altijd kunnen beheersen wanneer de beurskoersen diep in het rood staan. Daarom behandelen we in dit blog twee veelgemaakte fouten tijdens correcties.

Het prettige is dat we nu al kunnen beloven dat er weer een correctie komt. We weten alleen niet precies wanneer. U kunt u zich hier dus (emotioneel of financieel) op voorbereiden. Voor de grote indexen geldt dat er ongeveer om het jaar een correctie plaatsvindt. 

Beleggers denken vooraf vaak dat ze hier niet emotioneel op zullen reageren, want we weten immers hoe het werkt. In de praktijk pakt het vaak toch anders uit, omdat er vrijwel altijd een goede reden voor de correctie is, bijvoorbeeld verslechterende economische omstandigheden of oplopende geopolitieke spanningen. Dit test de vastberadenheid van de belegger, en helaas zien we te vaak een van deze veelgemaakte fouten. 

Fout 1: meteen verkopen

Verkopen op basis van koersuitslagen op de korte termijn is vrijwel altijd een slecht idee. Beleggers die een duidelijk plan hebben en zich hieraan houden, boeken de hoogste rendementen. Geen enkel plan zou de regel: ‘ik verkoop als ik het eng vind’ moeten hebben. 

Het is irrationeel, en sluit niet aan bij de financiële doelstellingen. Niet doen dus. Je legt hiermee namelijk het verlies vast, terwijl je ook het toekomstige koersherstel misloopt. De beste beursdagen vinden namelijk plaats in donkere tijden. Uit onderzoek van Hartford Funds blijkt dat de helft van de beste beursdagen plaatsvindt in een berenmarkt. Slechts een paar van die dagen missen heeft een hele negatieve impact op het rendement.

Ervaring leert dat beleggers die uitstappen in een koersdaling te lang wachten op koersherstel, en zo vervolgens tegen hogere koersen weer instappen. Zo komen we bij de tweede fout. 

AEX, voor langetermijnbeleggers is het cruciaal om in de markt te blijven

Fout 2: wachten op de bodem

Het ‘timen’ van de markt, dus proberen te kopen op de bodem en te verkopen op de piek, is extreem moeilijk. Zelfs professionele beleggers met de beste algoritmes slagen hier niet constant in. Wachten op de bodem om te kopen is dan ook een vergissing. Misschien was het een snelle correctie, en gaat het vanaf hier in één ruk weer omhoog. 

Neem bijvoorbeeld de paniek van begin 2020 als (extreem) voorbeeld. Vanaf de piek op halverwege februari duurde het slechts een maand tot de bodem. Weer een maand later was de index al 30% hersteld. 

Veel beleggers zullen gewacht hebben op de bodem, en hiermee het eerste herstel gemist hebben. Dan breekt een moeilijke tijd aan, want hoe lang wacht je met kopen. Om bij het voorbeeld van de AEX te blijven: deze ging in vrijwel een rechte lijn omhoog tot in november 2021. Zelfs beleggers die de bodem compleet misten en kochten op de piek voor de crash, boekte een koerswinst van ruim 30%. 

Conclusie

Correcties horen bij het beleggen, en het zijn juist kansen voor slimme waardebeleggers. Want als je een aandeel interessant vindt op € 100, dan is het zeker interessant op € 90. Probeer alleen niet te slim te zijn, houd je aan je plan.

Een goede manier om gebruik te maken van correcties is door bijvoorbeeld steeds op dezelfde dag van de maand te kopen. Wanneer beurskoersen dalen dan profiteer je daar direct van, zonder dat je hoeft te voorspellen hoe de beurs op korte termijn zal bewegen.

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.