Analyse
Analyse

Value bij technologie? Kijk naar 5G aandelen

Ronald 12 maart 2019

Er wordt stilaan een nieuwe groeisector wakker in technologieland: 5G. 5G is de opvolger van het mobiele internet dat we vandaag kennen. Deze upgrade zal opnieuw een immens verschil betekenen voor het internet. Er zal een heel nieuwe wereld open gaan en voor een enorme groei zorgen. Met die groei wordt nog heel weinig rekening gehouden op de beurs. Daarom kan je vandaag veel value vinden bij 5G aandelen.

Velen – waaronder de meeste beleggers – kunnen de impact van 5G nog niet echt inschatten. Die impact zal enorm zijn. Als je ziet hoe de eerste iPhone ons leven veranderde (met dank aan 4G), zal dit verbleken in het niets met wat 5G zal brengen.

Wat is 5G?

5G zal een cruciale rol spelen in de volgende fase van het internet. Specialisten noemen het ook wel eens ‘de vierde industriële revolutie’.

5G zal het internet naar een nóg hoger niveau tillen.

Bestaande technologieën zoals sociale media, streaming, video, … zullen nog toegankelijker worden.

Nieuwe technologieën zoals het Internet der Dingen, zelfrijdende auto’s, virtuele realiteit, … zullen eindelijk de nodige infrastructuur krijgen om op grote schaal te kunnen functioneren.

Het komt er kort samengevat op neer dat 5G het internet:

1) Tot 10 keer sneller maakt. Een filmpje downloaden op Netflix duurt nu soms minuten. Met 5G zal dat slechts seconden zijn.

2) Zo goed als geen vertraging meer kent. De wachttijd tussen een instructie en het uitvoeren van die instructie wordt zo goed als nihil. Voor het openen van een app maakt dat niet zoveel verschil uit, maar voor de reactiesnelheid van een zelfrijdende auto kan dat een enorm verschil betekenen.

3) De capaciteit vergroot. Naar schatting zal het aantal gekoppelde toestellen aan het internet tussen 2018 en 2025 verdubbelen tot ruim 34 miljard! Met 4G kan je zo’n 1.000 toestellen per vierkante kilometer koppelen aan een mobiel netwerk, met 5G … 1 miljoen.

5G staat voor een enorme groei in talrijke gebieden.

Volgens de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) zal 5G de komende jaren 3 miljoen nieuwe jobs creëren, 500 miljard aan economische groei realiseren en het bestaande netwerk met 800.000 extra (kleine) zendmasten uitbreiden.

De winnaars van 5G

welke 5g aandelen nieuwe trend

Uitbaters van zendmasten en producenten van infrastructuur zullen door de enorme uitbreiding van het netwerk tot de winnaars gerekend mogen worden. En in een latere fase de producenten van 5G-toestellen. Wanneer de 5G infrastructuur groot genoeg is, zal iedereen een 5G-toestel willen hebben.

5G zal dienen als een platform voor nieuwe technologieën als zelfrijdende auto’s en vrachtwagens, VR/AR, robots, Internet der Dingen, …

Maar ook de gezondheidszorg zal enorme stappen vooruit kunnen zetten dankzij 5G. Operaties van op afstand, computers die de opvolging van patiënten overnemen, …

De overgang van 4G naar 5G zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Een volledige overstap wordt pas begin 2030 verwacht.

De winnaars van de nieuwe technologie zullen dan ook in fases het licht zien.

  1. bedrijven die infrastructuur bouwen
  2. producenten van (geheugen)chips
  3. producenten van 5G-toestellen en applicaties

5G-infrastructuur gaat miljarden kosten

We gaan hier niet te veel in detail treden hoe 5G precies werkt. Het komt er in feite op neer dat kleine zendmasten gebouwd gaan worden rond grote zendmasten.

Een deel van de 4G-infrastructuur zal gebruikt worden, een deel zal een upgrade krijgen en een deel zal nieuw gebouwd worden.

Oude infrastructuur wordt opgefrist, nieuwe infrastructuur wordt gebouwd.

Investeringen in 5G-infrastructuur begon al in 2017, voor een bedrag van 2,1 miljard dollar wereldwijd.

In 2018 en 2019 zal dit ongeveer hetzelfde zijn.

Maar op onderstaande grafiek zal je zien dat vanaf 2020 de gashendel wordt opengedraaid waarbij de investeringen in 2026 kunnen oplopen tot boven 40 miljard dollar.

Dat is 20x méér dan vandaag.

De investeringen in 5G zullen hoger liggen dan de investeringen in 4G. Op de piek van 4G werd er iets meer dan 25 miljard dollar uitgegeven aan infrastructuur.

Voor 5G ligt dit 60% hoger.

Op de tweede grafiek is te zien dat uitgaven voor 5G infrastructuur in elk jaar van de cyclus hoger ligt dan de uitgaven voor 4G infrastructuur.

Met andere woorden: er wordt meer uitgegeven aan 5G dan aan 4G.

Ook valt op dat de investeringen in 4G na 6 jaar al begonnen af te nemen terwijl voor 5G wordt verwacht dat deze minstens (en mogelijk nog langer) 7 jaar zullen blijven stijgen.

Kortom: wie nu belegt in 5G-infrastructuur kan nog minstens 7 jaar genieten van toenemende investeringen.

Voorbeeld nut 5G

We horen al jaren over het Internet der Dingen, zelfrijdende auto’s, virtual reality, … maar deze technologieën kunnen niet van de grond komen zonder 5G.

Neem nu het voorbeeld van VR (virtuele realiteit).

Niemand minder dan Mark Zuckerberg gelooft dat VR een grote toekomst wacht. Enkele jaren geleden kocht Facebook Oculus VR voor 2 miljard dollar.

Veel geld voor een bedrijf dat amper een bruikbaar product heeft.

Volgens de CEO van Facebook wordt de virtuele realiteit groter en beter dan de echte realiteit.

Die virtuele wereld begint stilaan vorm te krijgen.

Virtuele en verhoogde realiteit zullen samen met 5G exponentieel groeien de komende jaren.

5g aandelen in VR

Het probleem met virtuele realiteit vandaag, is het gebruiksgemak.

Iedereen kent wel die grote ‘brillen’ die je moet opzetten waarmee je in de virtuele realiteit kunt stappen.

Die ‘brillen’ moeten meestal nog met een kabel verbonden worden met een computer.

Waarom?

Omdat deze ‘brillen’ niet de mogelijkheid hebben om de grafische kaarten te dragen die nodig zijn voor een virtuele omgeving.

Die grafische kaarten zijn gewoon te groot en hebben te veel computerkracht nodig om in zo’n bril te passen.

De oplossing is natuurlijk eenvoudig: draadloze brillen.

Wat heb je daar voor nodig?

Een sterke cloud-computer met een snelle en betrouwbare, draadloze verbinding.

Met andere woorden: 5G.

Beleggen in 5G aandelen?

Via het Crème de la Crème Rapport en Inside Value kan je met 3 value aandelen inspelen op de 5G-(r)evolutie.

3 prachtige 5G aandelen waar het potentieel van de nieuwe technologie nog lang niet in de koersen verrekend zit.

Lees er hier meer over.