Analyse
Analyse

Van de Velde: Wat nu?

Ronald 22 april 2018

Belgische beleggers werden deze week weer opgeschrikt. Lingeriegroep Van de Velde was sinds het begin van deze eeuw een van de beurslievelingen onder de Belgische beleggers. Maar sinds 2017 zit de aandelenkoers in het slop. Deze week werd zelfs de toekomst van de groep in twijfel getrokken.

Eerder voorspelde het management nog een omzetgroei van 5% voor 2018. Maar na amper 1 kwartaal moet topman Erwin Van Laethem deze doelstelling al laten varen. Van de Velde verwacht dat de omzet in 2018 ‘stabiliteit tot een geringe daling zal vertonen’.

De lingeriegroep ondervindt hinder van de dalende interesse in hun winkels en heeft het moeilijk om zijn e-commmerceplatform te optimaliseren. De groei in e-commerce is nog lang niet voldoende om de daling in retail te counteren.

Dit is een fenomeen waar wel meer retailbedrijven mee kampen de laatste jaren. De zogenaamde Amazonisatie verandert de volledige sector. De juiste stappen zetten is nu cruciaal voor een bedrijf als Van de Velde.

Aandeel Van de Velde halveert

Eerder dit jaar verlaagde Van de Velde zijn dividend met 70%. Veel beleggers die vasthielden aan hun Van de Velde aandelen met oog op dit dividend waren toen geschokt. Nochtans bedroeg het dividend vaak meer dan 100 procent van de cash flow. Erg duurzaam was het dividend dus niet.

Nu het management ook nog moet bekennen dat het zijn groeimotor niet snel terug aan de praat zal krijgen, verliezen beleggers nog meer interesse in het aandeel. Sinds de piek van december 2016 halveerde de beurskoers van Van de Velde op de beurs. En sinds begin dit jaar ging er al bijna een kwart van de beurskoers.

van de velde

We wijzen graag eens op dit soort van voorvallen, omdat het goed weergeeft hoe “goede bedrijven” (volgens de volkskennis) snel uit de gratie kunnen vallen.

Vrouwen blijven toch bh’s en lingerie nodig hebben? Ja inderdaad, maar de wereld omtrent bh’s en lingerie is veranderd. Een merknaam zoals PrimaDonna of Marie Jo is vandaag waarschijnlijk niet meer zo belangrijk als vroeger. Niet dat deze merken niet goed meer zijn, maar het is veel moeilijker om de aandacht van de consument te trekken en om de klant “trouw” te maken aan je merk. Ook zijn er honderden nieuwe merken bijgekomen. Bijna iedere retailketen biedt wel iets van eigen vrouwenondergoed aan. Zelfs Amazon.

En terwijl Van de Velde de afgelopen jaren al zijn winst uitkeerde als dividend, stond de concurrentie en de wereld natuurlijk niet stil. Bedrijven die niet investeren, raken achterop.

Nu moet je goed weten dat Van de Velde eind 2016 nog zo’n 900 miljoen euro waard was op de beurs. En dit terwijl het bedrijf in 2015 eens uitzonderlijk 41 miljoen euro verdiende, maar in de meeste jaren niet meer dan 34 miljoen euro winst haalt. Beleggers waren dus bereid om meer dan 24 keer de “normale” winst te betalen voor deze bh-fabrikant.

Van de Velde

Zoals Buffett wel eens zegt: price is what you pay, value is what you get. Wanneer je 24x de winst betaalt voor een bh-fabrikant, dan betaal je vooral veel, maar krijg je weinig value in de plaats.

Wat nu met Van de Velde?

De zwakke vooruitzichten noopt KBC Securities er toe om het koersdoel te verlagen van 38 euro naar 36,50 euro:

We verwachten nu dat de winst per aandeel voor 2018 net onder de 2,0 euro zal uitkomen en op 2,17 euro voor 2019, tegenover 2,21 euro en 2,51 euro‘ – aldus Guy Sips van KBC Securities.

Ook Nathalie Debruyne van Bank Degroof Petercam zette het mes in haar prognoses. Zij opperde zelfs het idee om de fabrikant van lingerie van de beurs te halen:

‘Van de Velde is nog een paar jaar dood geld. Dit is een goed moment om het van de beurs te halen’.

Maar of dit een realistische piste is, is nog maar de vraag. De familie Van de Velde heeft wel 56% van de eigen aandelen in handen, maar de overige stuks van de beurs halen zou hen nog bijna 200 miljoen euro kosten (aan de huidige koers). En beleggers staan denk ik niet te springen om hun stuks aan de huidige marktprijs te verkopen. Een premie van minstens 20% zoals bij de meeste overnames zou gepast zijn.

Is Van de Velde nu goedkoop?

We moeten eerlijk zijn: Van de Velde begint steeds meer onze interesse te wekken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de merken die Van de Velde in portefeuille heeft een zekere waarde hebben. Maar dan wel tegen de juiste prijs.

En vooral dit laatste is belangrijk als je winst wil maken als belegger. Te duur instappen kan nefast zijn voor je rendement.

Van de Velde noteert momenteel aan een verwachte koers/winstverwachting voor 2019 van 15, een EV/EBITDA van 9 en een koers/boekwaarde van 3,7.

Hoewel dit geen overdreven waarderingsmultiples zijn, vinden we het nog niet aantrekkelijk genoeg om onmiddellijk te kopen.

Van de Velde lijkt ons momenteel ‘goedkoop’ voor een reden: het bedrijf kampt namelijk met een structureel probleem waar veel retailers mee kampen. Hier is echter geen pasklare oplossing voor, en het zou weleens meerdere jaren kunnen duren alvorens Van de Velde zichzelf weer kan bewijzen.

Tot die tijd kunnen beleggers maar genieten van een dividendrendement van amper 3,05% aan de huidige koers.

Mocht Van de Velde dalen richting 26 à 27 euro per aandeel, dan is de kans groot dat we ons advies herzien. Tot die tijd durven we nog niet kopen.

VOLG DIETER OP DE VOET

Direct zien wanneer Dieter een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!