Kooptip
Kooptip

Vanadium: de ideale grondstof die niemand kent

Ronald 22 mei 2018

Heb jij al eens gehoord van het metaal Vanadium? Vanadium is een metaal waar we niet zonder kunnen, maar dat bijna niemand produceert. Als pure grondstof is vanadium niet zo bijzonder, maar in combinatie met andere metalen/grondstoffen, gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Er zijn maar weinig grondstoffen die zo’n mooie toekomst voor zich hebben, als vanadium.

Vanadium is een grondstof die andere grondstoffen (veel) beter maakt. Vroeger werd het gebruikt om zwaarden sterker en scherper te maken zodat alleen al het zicht de vijand deed terugtrekken. Een zwaard van Damascusstaal – een combinatie van staal en vanadium uit Zuid-India – kon een haar in 2 splitsen wanneer het er op viel.

Vandaag kent vanadium vooral tal van economische toepassingen die steeds belangrijker worden in ons leven, net als de grondstof. Er zijn echter maar weinig plaatsen waar vanadium uit de grond wordt gehaald. Veel vraag – weinig aanbod = stijgende prijzen.

En deze trend kan nog lange tijd aanhouden.

Waar komt vanadium vandaan?

Vanadium werd in 1801 ontdekt door de Spaans-Mexicaanse mineraloog Andrés Manuel del Rio in de buurt van Mexico-stad. Het kreeg atoomnummer 23 met het symbool V. Het metaal heeft bepaalde kwaliteiten waardoor het andere materialen sterker, lichter, krachtiger en dus ook efficiënter kan maken.

Vanadium wordt typisch aangetroffen bij ijzererts en titanium. Het wordt grotendeels gemijnd als een bijproduct en dus niet als een primair mineraal. Er is maar één pure vanadiummijn in heel de wereld. 71% van de productie komt als bijproduct van ijzererts, slechts 18% als primair product.

Dat betekent dus ook dat wanneer de productie van ijzererts daalt (bijvoorbeeld in tijden van recessie en er minder vraag is naar staal), de productie van vanadium automatisch ook daalt.

Jaarlijks wordt er op dit moment zo’n 80.000 metrische ton vanadium gemijnd. Maar er zijn niet veel plaatsen waar veel vanadium in de grond zit. China is goed voor 50% van de jaarlijkse productie. Rusland produceert zo’n 16.000 metrische ton vanadium per jaar en Zuid-Afrika zo’n 12.000 ton.

Er komt, met andere woorden, meer dan 85% van de globale productie uit 3 landen: China, Rusland en Zuid-Afrika.

Toepassingen voor vanadium

Vanadium maakt vooral andere metalen beter. Wanneer men slechts 2 pond vanadium toevoegt aan een ton staal, wordt het staal al dubbel zo sterk. 80% van vanadium wordt vandaag dan ook gebruikt als een toevoeging bij staal.

Henry Ford was de eerste industrieel die vanadium gebruikte voor het chassis van de Ford Model T in 1908. Maar het is pas recent dat autoproducenten het metaal herontdekten.

20 jaar geleden werd vanadium nog niet gebruikt in de auto-industrie. Vandaag bevat 45% van de auto’s vanadium. Tegen 2025 schat men dat dit percentage zal stijgen naar 85%.

Anderzijds is vanadium ook ideaal om te gebruiken als opslagmiddel voor overtollige groene energie.

Batterijen op basis van vanadium noemt men Vanadium Redox-flowbatterijen en ze zijn erg duurzaam. Ze kunnen 100% opgeladen en volledig leeggemaakt worden en kunnen erg lang (tot wel 20 jaar) hergebruikt worden zonder significant capaciteitsverlies.

In tegenstelling tot lithiumbatterijen, die na verloop van tijd wel capaciteit verliezen, is dit erg interessant. Het gebruik van vanadiumbatterijen zit dan ook stevig in de lift. Dit is een sector die nog tientallen jaren zal groeien. Naar verwachting zal deze markt groeien van 230 miljoen dollar in 2018 naar 946 miljoen dollar tegen 2023 of een jaarlijkse stijging van 33%.

Door de corrosie-resistente eigenschap is vanadium ook ideaal voor tubes en pijpleidingen die chemicaliën vervoeren.

Ten slotte wordt vanadium ook veelvuldig gebruikt in de ruimtevaart. In combinatie met titanium is dit het beste materiaal ter wereld wat de combinatie van sterkte en gewicht betreft. In de ruimtevaart gebruikt men dan ook een dunne laag vanadium tussen het titanium en staal om het materiaal sterker, lichter en efficiënter te maken.

Vanadiummarkt

De lage staalprijzen van de laatste jaren hebben ervoor gezorgd dat de investeringen in de staalsector fors zijn teruggevallen en dat er mijnen werden gesloten. Dit heeft vooral in de jaren 2015 en 2016 zijn effect gehad waarbij de productie van vanadium daalde. Sinds 2017 zit de productie weer in de lift.

Echter, de vraag naar het metaal stijgt sneller dan de productie. Dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Vooral de vraag naar vanadium voor Redox-flowbatterijen neemt sterk toe.

Er ontstaat dus meer vraag, maar het aanbod blijft relatief beperkt. En dat is te zien aan de prijs voor vanadium.

Prijsevolutie vanadium

Na 3 opeenvolgende jaren van dalende prijzen zagen we in 2016 de eerste opstoot van de prijs van vanadium. De prijs van Vanadium Pentoxide verdubbelde van 3 dollar per pond (gewicht) naar 6 dollar. In 2017 schoot de prijs plots door tot bijna 12 dollar, opnieuw een verdubbeling.

Na een afkoelingsperiode eind vorig jaar, zit de prijs opnieuw fors in de lift en verdubbelde de prijs opnieuw tot 16 dollar. Dit is al meer dan 400% hoger dan 3 jaar geleden.

Nu staat de prijs van vanadium nog niet op een nieuw record. In 2008 betaalde men meer dan 17 dollar en in 2005 piekte de prijs zelfs boven 25 dollar.

Voor Ferro Vanadium zien we een gelijkaardig beeld. In China betaal je al 67 dollar per kilogram hoogwaardig vanadiumoxide. In Europa is dat al meer dan 70 dollar.

Beleggen in Vanadium

De analisten van het Crème de la Crème rapport vonden recent een bedrijf dat maar liefst 20% van de vanadiummarkt in handen heeft. Een vijfde van de wereldwijde vanadiummarkt is dus in handen van één bedrijf. Het is de tweede grootste producent van vanadium ter wereld, na China (als land!).

Het gaat hier om een groot en geïntegreerd miljardenbedrijf dat ook nog andere activiteiten heeft naast het produceren van vanadium. Vanadium is maar een “bijproduct” van de andere activiteiten. Weliswaar een erg waardevol en succesvol bijproduct.

Volgens berekeningen van onze analisten is de kernbusiness van dit bedrijf alleen al meer waard dan de huidige marktwaarde terwijl de vanadiumbusiness binnenkort ook nog eens enkele miljarden extra waard kan zijn.

Kortom: een ideale mix tussen value en groei is hier aanwezig.

Je kan niet alleen een topbedrijf kopen dat zijn schulden aan een snel tempo aan het afbouwen is, dat winstgevend is, dat een erg aantrekkelijk dividend uitkeert, maar dat ook nog eens 20% van de vanadiummarkt in handen heeft. Gewoon als bonus!

Ontdek dit opmerkelijk vanadiumaandeel vandaag nog bij Crème de la Crème >>

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.