Bitcoin, cryptomunten, blockchain, het zijn de modewoorden van 2017. Hoewel veel beleggers nog sceptisch staan tegenover een belegging in Bitcoin, zijn de meeste het wel eens dat blockchain de wereld gaat veranderen. Beleggers storten zich dan ook op elk bedrijf dat iets met blockchain te maken heeft. En daardoor vergeten ze een sector die véél belangrijker is.
Blockchain is lang niet de enige technologische revolutie van dit moment. Ook artificiële intelligentie is aan een stevige opmars bezig. Sterker, artificiële intelligentie gaat de wereld nog meer veranderen dan blockchain. Alleen lijken beleggers dat op dit moment nog niet te beseffen.
Artificiële intelligentie is in feite de intelligentie van een computer. Tot op heden is het brein van de mens slimmer dan een computer. Maar experts verwachten dat het niet meer zo lang zal duren alvorens computers slimmer worden dan wij. Elon Musk zei recent dat hij vreest dat artificiële intelligentie de mens overbodig zal maken wanneer het verkeerd wordt gebruikt.
“We hebben de race tegen artificiële intelligentie al verloren, de enige oplossing is om er zelf ook deel van uit te maken.” – Elon Musk
Computers worden steeds slimmer omdat ze leren denken zoals de mens. Google kondigde recent zelfs aan dat ze een computer gaan bouwen die zal leren hoe hij computers moet bouwen die zelf kunnen leren. AI creëert AI.
Amazon Echo, Google Assistant, Siri van Apple, … al deze systemen maken gebruik van artificiële intelligentie om te communiceren. Virtuele assistenten veranderen de manier waarop we communiceren met computers en artificiële intelligentie zorgt ervoor dat computers leren uit de data die ze verzamelen.
De impact van artificiële intelligentie is bijna 10 keer groter dan de impact van blockchain.
Veel apps en websites gebruiken nu al AI om zoekopdrachten efficiënter te maken en om foto’s en spraak beter te herkennen. Carnival Cruises maakt gebruik van Microsofts Cortana Intelligence Suite om het waterverbruik te meten. Hiermee kan het bedrijf 200.000 Amerikaanse dollar per jaar besparen. Watson AI, de artificieel intelligente-supercomputer van IBM, werd bijvoorbeeld gebruikt om genetische databases aan te leggen. Watson AI helpt zo om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.
De toepassingen van artificiële intelligentie zijn eindeloos.
De strijd om de technologische suprematie van de toekomst is met andere woorden een strijd om artificiële intelligentie. Deze innovatie is dus bijzonder belangrijk, zelfs nog belangrijker dan blockchain.
Volgens een rapport van JP Morgan zullen de uitgaven voor artificiële intelligentie vervijfvoudigen tegen 2021. Volgens IDC, een wereldwijde aanbieder van marktinformatie voor technologie en telecommunicatie, vertegenwoordigt artificiële intelligentie een markt van 12 miljard Amerikaanse dollar in 2017. Dit zal groeien naar 58 miljard US dollar tegen 2021.
Artificiële intelligentie zal volgens een onderzoek van NewVantage Partners de grootste technologische impact hebben op bedrijven de komende 10 jaar. De impact is bijna 10 keer groter dan de impact van blockchain en vooral … de koek zal verdeeld worden over een handvol bedrijven. The winner takes it all bij artificiële intelligentie.
JP Morgan stelt dat AI een revolutie zal veroorzaken in bijna iedere industrie. De Amerikaanse zakenbank ziet 4 belangrijke categorieën:
1.- AI-applicaties die leren, ontdekken en hieruit voorspellingen of aanbevelingen produceren. Belangrijke spelers hierin zijn Google, Amazon, Facebook, Baidu, Tencent en Alibaba.
2.- AI-softwareplatformen die helpen AI-applicaties te bouwen. Belangrijke spelers hierin zijn SAP, Salesforce, Microsoft, Oracle en Adobe.
3.- AI-gerelateerde IT- & businessdiensten die helpen om strategieën te implementeren zodat bedrijven hun klanten beter begrijpen. Belangrijkste spelers hierin zijn Accenture, Capgemini, Atos en Cognizant.
4.- AI-server en -dataspecialisten. Belangrijke spelers hier zijn Amazon, Dassault Systèmes, Hexagon, NICE, Siemens en Software AG.
PricewaterhouseCooper berekende zelfs dat artificiële intelligentie tegen 2030 15.7 biljoen Amerikaanse dollar zal bijdragen aan de globale economie.
Maar beleggen in artificiële intelligentie-aandelen is niet hetzelfde als beleggen in technologische innovaties van het verleden. In het verleden konden kleine bedrijfjes zoals Apple of Microsoft, een hele industrie vernieuwen. Tegenwoordig zullen het niet de kleine bedrijfjes zijn die technologische innovaties verder gaan uitbouwen.
De markt voor AI is gigantisch, maar de kostprijs om het te ontwikkelen is dat namelijk ook.
Waar vroeger de zogenaamde ‘disruptors’ de grootste winnaars werden, is het bij artificiële intelligentie beter om de grote leiders met diepe zakken in het oog te houden.
Deze bedrijven hebben de middelen en de kennis om AI om te toveren tot hun volgende cashcow.
Bij Inside Value hebben we alvast een potentiële winnaar omtrent AI in onze selectielijst opgenomen.
Grote hedgefundmanagers zoals George Soros, Joel Greenblatt, Kenneth Fisher en Jonathan Bloomberg kopen massaal aandelen van dit bedrijf. En niet alleen hedgefundmanagers kopen, ook het eigen management ziet nog veel potentieel.
Wie graag meer te weten komt omtrent deze erg aantrekkelijke valuebelegging kan de analyse hier lezen:
De nieuwste, modernste, meest winstgevende kijk op value-beleggen. Value Jagers is een jong, dynamisch beleggersplatform met een unieke focus op de traditionele principes van het waardebeleggen.