Educatie
Educatie

Vermijd dure fondsbeheerders

Joeri 26 maart 2020

Een belangrijk onderdeel van het rendement zijn de kosten. De kosten van het beleggen kunnen stevig oplopen, vooral als je het vermogen laat beheren door een fondsbeheerder. De fondsbeheerder zorgt voor assetallocatie en diversificatie. Maar tegen welke prijs?

Assetallocatie en diversificatie. Dat klinkt best ingewikkeld. Daarom kiezen veel particuliere beleggers ervoor om hun vermogen te laten beheren. Vaak door een fondsmanager van de huisbank. Dit heeft echter twee enorme nadelen; te veel diversificatie en hoge kosten.

Te veel spreiding

Om uiteenlopende redenen hebben fondsmanagers veel verschillende aandelen in hun portefeuille. Diverse studies hebben aangetoond dat een portefeuille van 15 tot 30 aandelen optimaal is.

De meeste beleggingsfondsen hebben veel meer aandelen in de portefeuille. Hierdoor volgen ze in feite de index, en slagen slechts heel weinig managers erin de index consequent te verslaan.

Dat ze de index niet kunnen verslaan heeft mede te maken met het andere punt: de kosten.

1% fee

Fondsmanagers en mooie kantoren kosten geld. De meeste fondsen rekenen rond de 1% per jaar aan kosten voor het beheer. De overige kosten, zoals de transactiekosten worden los doorberekend.

De beheerskosten zijn opvallend omdat de meeste beleggingsfondsen vrijwel dezelfde aandelen als de index bevatten. Hierdoor blijft het rendement dus achter bij de index: het rendement is vrijwel hetzelfde maar de kosten zijn hoger.

1% per jaar lijkt misschien niet veel, maar door de jaren heen is het verschil in rendement enorm door het rente-op-rente effect.

Rekenvoorbeeld

Persoon 1 belegt 100.000 euro in één keer.

Dit rendeert 30 jaar lang in aandelen van de AEX.

We gaan uit van het historische rendement van 7,4%.

Ook als zelfstandige belegger zijn er kosten. Bijvoorbeeld aan- en verkoopkosten en het aanhouden van een beleggingsrekening. We gaan uit van 0,5% per jaar.

Na 30 jaar is het vermogen gegroeid tot ruim 740.000 euro.

In dezelfde situatie laat persoon 2 de 100.000 euro beheren door een fondsbeheerder. De portefeuille van de fondsbeheerder lijkt zo sterk op de AEX dat hij (voor kosten) hetzelfde rendement behaald.

Vanwege de kosten is het werkelijke rendement na kosten slechts 5,9% per jaar. Over een periode van 30 jaar groeit het vermogen tot 558.000 euro.

Een verschil van 185.000 euro!