Beurs
Beurs

Wanneer de aandelenmarkt stijgt, zijn er nog steeds dalingen

Joeri 24 augustus 2023

2023 is een goed beursjaar, met de grote indexen ruimschoots in de groene cijfers. De Amerikaanse S&P 500, gezien als de belangrijkste beursgraadmeter ter wereld, staat dit jaar op een plus van ruim 17%. Gaan we het jaar sterk afsluiten, of komt er een correctie? 

Dat is de hamvraag, maar niemand weet het antwoord. De beurs is onvoorspelbaar, vooral op de korte termijn. We kunnen echter wel leren van het verleden. Bij het onderzoeken van historisch sterke beursjaren viel iets op: ze gaan vaak samen met een correctie. 

Sinds 1928 sloot de S&P 500 55 jaren af met een plus van meer dan 10%. In die 55 jaren was in 23 gevallen sprake van een daling meer dan 10% van piek tot dal. 

Bij zeer sterke beursjaren, waarbij een winst van minimaal 20% geboekt werd, was het aantal beursdalingen zelfs nog frequenter. In de afgelopen 95 jaar waren er 34 jaren met een plus van meer dan 20%. In 16 van de gevallen was er in die jaren een tussentijdse daling van minimaal 10%. 

Sterkste beursjaren, met tussentijdse correctie

Er zijn zelfs drie jaren waarbij de index binnen het jaar met bijna 30% daalde, om vervolgens het jaar met een plus van minimaal 25,9% af te sluiten. 

Een daling op de korte termijn zegt dus niets over het rendement op de iets langere termijn. 

Niet alleen doorstaan, maar profiteren

Dit jaar heeft de S&P 500 een daling van zo’n 8% genoteerd. De kans is dus best groot dat er nog een forsere daling volgt. De beurs blijft volatiel, en doet vaak onverwachte dingen. 

Zelfs in de zwaarste beurscrashes komen tussentijdse beursrally’s voor. Maar in de sterkste stierenmarkten komen ook plotselinge correcties voor. 

Om het rendement van de index te evenaren moet de belegger deze schommelingen doorstaan. 

Om de index te verslaan, moet de belegger juist profiteren van deze heftige koersuitslagen. Bouw wat cash op in goede tijden, en zet dit aan het werk wanneer er koopjes te doen zijn. Dan slaan de waardebeleggers toe. 

Onthoud dat er op de lange termijn hoge rendementen te boeken zijn, omdat de beurs op de korte termijn soms zo onlogisch is.

✅ 4 Super Value aandelen [GRATIS Gids]

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.