Beurs
Beurs

Wéér een correctie op de beurs?!

Joeri 31 oktober 2023

De S&P 500, over het algemeen gezien als de belangrijkste beursindex ter wereld, bevindt zich weer rond ‘correctie-territorium’. We spreken van een correctie wanneer de index minimaal 10% onder het recente hoogtepunt noteert. De S&P 500 is sinds eind juli opnieuw met zo’n 10% gedaald. 

We zeggen bewust ‘opnieuw’ gedaald, want het lijkt wel alsof de correcties zich opstapelen. Heel 2022 was een jaar wat veel beleggers liever vergeten. Maar met zo’n nieuwe correctie merken we dat beleggers direct weer twijfelen. Want wat als deze daling doorzet? 

Uiteraard weten wij ook niet wat de beurs de komende periode gaat doen. Wat we wel weten is dat dergelijke dalingen heel normaal zijn. Een daling van 10% of meer komt in het geval van de S&P 500 gemiddeld namelijk eens in de 1,6 jaar voor. Sinds het begin van de metingen in 1926 zijn er 61 jaren geteld met een correctie. 

Desondanks is het rendement van deze index over deze periode net iets meer dan 10% per jaar. Ofwel een totaalrendement van ruim 1.200.000%. Juist, 1,2 miljoen procent rendement. 

Nu begrijpen we dat niet iedereen een beleggingshorizon van zo’n 100 jaar heeft, maar het helpt om dingen in perspectief te plaatsen. Maar ook op basis van een wat realistischer tijdsbestek, blijft het resultaat verbluffend. 

Neem bijvoorbeeld een ETF die de S&P 500 volgt, met herbelegging van het dividend. Hieronder ziet u het koersverloop van de laatste 30 jaar:

Van circa $ 25 naar $ 415 vandaag. In een periode met:

  • een internetzeepbel
  • de grootste bankencrisis uit de geschiedenis
  • een pandemie
  • talloze oorlogen
  • et cetera, et cetera 

Steeds meer koopkansen

Ondanks alles, zagen beleggers hun vermogen bijna maal 17 gaan. Dan te bedenken… dit is de index. De index bezit naast de best presterende aandelen ook rotte appels. 

Of, zoals nu het geval is, een hoge concentratie in hele dure aandelen. Het rendement van de S&P 500 wordt dit jaar gedragen door ‘de grote jongens’. De 50 grootste bedrijven uit de index boekten dit jaar een koerswinst van ruim 20%. Terwijl small-cap aandelen (iShares Core S&P Small-Cap ETF) dit jaar 6% inleverden. 

We kunnen hiermee drie conclusies trekken:

  • de huidige daling van de beurs is heel normaal
  • bij een verdere compressie van waarderingen zal deze daling doorzetten
  • er zijn koopkansen bij kleinere (value) aandelen

Dat zien we dan ook terug in de recente aandelentips van onze analisten. Bijvoorbeeld:

Rapport Getipt in Sector aandeel Marktkapitalisatie
Euro Value September 2023 Specialty Chemicals Minder dan € 100 miljoen
Inside Value Oktober 2023 Oil & Gas E&P Circa $ 2,2 miljard
Kannibalen Oktober 2023 Coking Coal Circa $ 3,0 miljard
Scheepvaart September 2023 Tankers Circa $ 600 miljoen
Tech Value September 2023 Software – Application Minder dan 100 miljoen GBP
Turnarounds September 2023 Auto Parts Circa $ 1,2 miljard