Educatie
Educatie

Welke broker moet u kiezen?

Ronald 1 december 2017

Beste belegger,

Wanneer u wil beleggen, dan heeft u een financiële tussenpersoon nodig, zoals een bank of een aandelenbroker. In dit artikel gaan we u uitleggen wat een aandelenbroker juist is, welke wij aanbevelen en waar u zoal best op let.

Wat is een broker?

Alvorens we opsommen welke brokers wij aantrekkelijk vinden, staan we eerst even stil bij de vraag wat een broker nu precies is.

In principe zou u voor beursorders beroep kunnen doen op uw bank. We raden u echter aan om u enkel voor de traditionele bankzaken tot uw bank te wenden en de handel in aandelen via een gespecialiseerde financiële tussenpersoon te doen, een aandelenbroker.

Laatstgenoemde is meestal (een stuk) goedkoper, biedt een volledig en in bepaalde gevallen zelfs een professioneel handelsplatform aan en u geniet er vaak ook van gepaste begeleiding door een gespecialiseerd team.

Een broker is tegenwoordig een onlineplatform waarmee u makkelijk toegang krijgt tot aandelen. Bij steeds meer brokers is dit niet langer beperkt tot enkele Europese en de Amerikaanse beurzen, ook beurzen daarbuiten worden vaak aangeboden.

Vroeger waren de tarieven op de toen nog ‘exotische’ of ‘buitenlandse’ beurzen torenhoog. Door de technologische vernieuwing en flink meer concurrenten zijn de kosten voor de belegger zeer sterk gedaald.

Welke brokers raden we aan?

Die sterke concurrentie heeft uiteraard voor een groot aanbod aan brokers gezorgd. Bij Value Jagers vinden we het belangrijk dat u altijd als een valuebelegger denkt en dat u dus ook probeert een goede deal te sluiten wanneer u aandelen gaat kopen en verkopen. Er zijn o.i. enkele zaken waarop u dient te letten.

  1. Ga steeds op zoek naar de gedetailleerde tarievenlijst. Niet de samenvatting op de site, maar de volledige tarievenlijst (doorgaans als pdf te downloaden) En vergelijk. Kijk niet enkel naar transactiekosten, maar zoek eveneens uit of er bewaarloon is, bepaalde minima voor de omvang van uw portefeuille of het aantal transacties, extra kosten voor bepaalde diensten, enzovoort.
  2. Een goede en snelle dienstverlening is waardevol. Uiteraard is dit iets dat voor elke belegger anders is: een trader wil bijvoorbeeld vooral dat zijn orders zeer snel en zo goedkoop mogelijk worden uitgevoerd, terwijl een langetermijnbelegger misschien ook toegang tot een aandeelhoudersvergadering vlot wil kunnen regelen via zijn broker, of een beginnende belegger wil graag met vragen telefonisch bij z’n broker terecht kunnen.
  3. Kijk of de website u ligt en gebruiksvriendelijk is. Dit is inderdaad iets subjectief en kan vaak pas nadat u een rekening hebt geopend. Sommige brokers bieden vooraf een testplatform aan en daar kan je dan alvast eens eerst gebruik van maken.

De beste prijsbreker binnen de Benelux is thans ongetwijfeld De Giro. Deze broker heeft een heel basic platform, maar je kan er wel erg goedkoop handelen en het aanbod aan internationale beurzen is goed.

Daarnaast vinden we KBC Bolero en BinckBank twee zeer degelijke brokers, met een gebruiksvriendelijk platform en geen al te hoge kosten. De dienstverlening is bij vooral Binck snel en goed.

Een prima internationale broker is Interactive Brokers. Hun kosten zijn zeer laag en ze bieden toegang tot beurzen van over de hele wereld. IB’s handelsplatform is zéér uitgebreid. Het is een heel leerproces om hiermee vertrouwd te geraken, maar het biedt dan ook talloze mogelijkheden.

In België en Nederland zijn er twee alternatieven voor een rechtstreekse buitenlandse rekening bij IB, namelijk Lynx en TradersOnly. Dit zijn zogeheten introducing brokers en zijn bieden het handelsplatform van IB aan. Ze zijn iets duurder, maar geven uiteraard Nederlandstalige support en hanteren iets andere voorwaarden dan IB zelf.

Welke broker nu precies de beste is? Dat is een beetje een subjectieve kwestie waar wij moeilijk voor iedereen een antwoord op kunnen geven. Veel hangt af van de markten waarop u wenst te handelen en hoeveel orders u per jaar zult plaatsen of hoe belangrijk ondersteuning voor u is. Maar u weet nu alvast wel waarop te letten.

Waarschuwing

Al te vaak willen brokers beleggers informatie verschaffen – vanzelfsprekend om ze tot handelen aan te zetten − en geven ze bepaalde ratio’s of analistenverwachtingen mee omtrent aandelen plus adviezen in de vorm van kopen, houden of verkopen, meestal gecombineerd met bepaalde koersdoelen.

Vergeet niet dat deze adviezen vaak gecreëerd worden door algoritmes en voortkomen uit gestandaardiseerde processen die naar slechts een paar gegevens kijken of zeer beperkte data. Uw beleggingsbeslissing zou dus zeker niet mogen afhangen van alleen deze gegevens.

Het is dan ook aan te raden een broker te kiezen die op de eerste plaats betrouwbaar is voor het uitvoeren van transacties en u een aanvaardbaar evenwicht biedt tussen een goede dienstverlening en lage tarieven. Andere informatie kunt u best rechtstreeks bij het bedrijf in kwestie halen, via jaarverslagen of kwartaalresultaten met resultatenrekening en balans. Bij Value Jagers zoeken wij dat overigens allemaal uit voor u.

Is de keuze van een broker echt zo belangrijk?

De afgelopen jaren zijn de brokertarieven fors gedaald en wie, zoals een gedisciplineerde waardebelegger, geen tientallen transacties per jaar doet, zal naast lage tarieven oog hebben voor de dienstverlening en het gebruiksgemak van de website van de broker.

Maar een broker kan zeker een impact op uw rendement hebben als u de duurdere spelers gaat vergelijken met de goedkopere. Vooral als men werkt met kleine bedragen kan een juiste broker u ettelijke procenten rendement per jaar besparen. En volledigheidshalve moeten we eraan toevoegen dat zelfs wanneer u hooguit een paar aandelen per jaar zou kopen, dat nog niet betekent dat u ze steeds via slechts één order aankoopt. Posities middels verschillende transacties op- of afbouwen kan dus inderdaad best via een goedkope broker gebeuren.