Beurs
Beurs

Zitten we in een ETF-bubbel?

Ronald 19 maart 2019

We willen allemaal graag populair zijn. Niet alleen in het echte leven, ook op de beurs. Beleggers storten zich steeds op populaire beleggingsthema’s of –strategieën. In de kantine van de voetbal, aan de zijlijn van de dansles, in de rij bij de bakker … je hoort het overal. Dit is dé manier om geld te verdienen.

Vaak is dat ook … voor diegene die er op tijd uit stappen. Helaas is dat slechts een kleine – slimme – minderheid. Denk maar aan cryptomunten, biotech succesverhalen, 3D printing aandelen, … In het begin lijkt het allemaal logisch, maar op het einde blijven er veel met een kater achter.

Een van de populairste beleggingsstrategieën van de laatste jaren, is beleggen in ETFs. De populariteit neemt met rassenschrede toe. Begin deze eeuw maakten ETFs slechts 12% van de beurs uit. Eind 2017 was dat al gestegen naar 35%. Momenteel zou het naar schatting 42% zijn en de komende jaren zou het zelfs meer dan de helft kunnen worden.

groei ETF

10 jaar geleden waren er 1.621 ETFs die 807 miljard dollar onder beheer hadden. In februari van dit jaar was dit gestegen naar 7.700 ETFs en ruim 6.000 miljard dollar onder beheer.

ETFs bezitten steeds dezelfde aandelen

‘Passief’ beleggen met ETFs is dé manier om geld te verdienen, zo lijkt het althans. Je koopt een ETF, leunt achterover en de beurs doet de rest. Eenvoudiger kan het niet.

En de innovatie rond ETFs stopt ook niet. Naast gewone index-ETFs heb je tegenwoordig ook al ‘leverage ETFs’, inverse ETFs, smart-beta ETFs, …

Smart-beta ETFs zouden volgens Morningstar al meer dan 1.000 miljard dollar kapitaal aangetrokken hebben of 18% van de totale ETF-markt.

De populariteit van de ETF trekt steeds meer beleggers naar ETFs. Maar veel ETFs bezitten dezelfde aandelen. Dit is de top-10 van meeste aandelen in een ETF:

populairste aandelen in ETF

De 10 meest populaire hebben voor ruim 200 miljard dollar in ETFs zitten.

Het nadeel van ETFs

Op de beurzen is het nooit een verhaal van A tot Z. Het is eerder een verhaal van eb en vloed. Populaire aandelen schieten momenteel door naar boven door hun populariteit in ETFs. Maar dat betekent ook dat ze doorschieten naar beneden wanneer de populariteit in ETFs daalt.

Zoals bij de volgende beurscorrectie.

De beurscrash van december was al een voorproefje waar beleggers massaal ETFs dumpten waardoor de correctie aan kracht won.

uitverkoop ETF

Je kan op deze grafiek zien hoe alle Vanguard sector-ETFs werden gedumpt in december.

En we weten allemaal hoe snel de crash evolueerde.

Conclusie

Wanneer en hoe de volgende correctie zal plaatsvinden, kan niemand voorspellen. Wat we wel kunnen voorspellen, is dat de populaire ETF-aandelen het kind van de rekening worden.

Anderzijds zullen aandelen die amper of niet in een ETF zitten, de dans ontspringen. De minst populaire aandelen van vandaag worden de populaire aandelen van morgen.

Lees hier meer hoe je moet beleggen in aandelen die NIET in een ETF zitten.