Catana group

CATG

Catana group is een Franse producent van zeiljachten (type catamaran) met vestigingen in Frankrijk en Tunesië. De onderneming is in 1986 gestart en in mei 2005 naar de beurs gebracht.

De eerste tien beursjaren kenden een teleurstellend verloop. Nog geen vier jaar na de beursintroductie was het aandeel teruggezakt tot vijf procent van de aanvankelijke beurswaarde. De financiële crisis van 2008 had zijn tol geëist, maar fundamenteel was het businessmodel van Catana niet levensvatbaar.

Verschillende overnames bleken achteraf onrendabel te zijn. Het basismodel catamaran kostte 90.000 euro waarbij werd gefocust op de massamarkt (het basismodel vandaag start bij 771.000 euro). De onderneming stevende op een faillissement af en in juni 2009 kwam het tot een schuldherschikking.

Het roer werd omgegooid: focus op toegevoegde waarde en interne groei. Het marktvertrouwen in Catana group bleef achterwege, mede door een aantal rechtszaken die pas in 2015 konden worden afgehandeld.

De nieuwe strategie blijkt echter succesvol en vanaf 2018 werd Catana rendabel waardoor de koers terug is beginnen stijgen.

  • Beurs: Euronext Paris
  • Ticker: CATG
  • ISIN-code: FR0010193052