Kooptip
Kooptip

7 redenen om vandaag olieaandelen te kopen

Ronald 8 maart 2019

Men zegt wel eens dat buy-and-hold dood is. Met een van de langste stierenmarkten uit de geschiedenis lijkt deze strategie inderdaad ten dode opgeschreven. Maar dan vergeet men een heel belangrijk aspect: ‘price is what you pay, value is what you get.’ Buy-and-hold moet je dus toepassen op ondergewaardeerde aandelen, zoals olieaandelen.

Olieaandelen staan vandaag op het laagste niveau gewaardeerd ten opzichte van de rest van de aandelenmarkt in 17 jaar!

Sinds 2002 waren olieaandelen niet meer zo goedkoop.

Daarom 7 redenen om olieaandelen te kopen die je kan bijhouden voor de komende 5 tot 10 jaar.

OPEC heeft hoge olieprijs nodig

-1. OPEC-landen hebben een olieprijs nodig tussen 72 en 127 dollar per vat om hun begroting in evenwicht te krijgen.

-2. De OPEC heeft een reservecapaciteit van minder dan 2% van de vraag. Dat betekent dat ze heel weinig ruimte hebben om hun productie te verhogen. Dit kan het aanbod van olie in de toekomst beperken en de olieprijs omhoog sturen.

-3. OPEC produceert al 13 jaar ongeveer hetzelfde aantal vaten olie, ondanks de sterk gestegen olieprijs. Dit komt door veel te weinig te investeren in nieuwe productie. Met een olieprijs onder het budgettaire break-even niveau is de kans klein dat die investeringen zullen aantrekken.

We hebben olie tekort

-4. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat er tegen 2025 (over 6 jaar al) een enorm aanbodtekort zal ontstaan door de lage investeringen van nieuwe projecten in Rusland, Saoedi-Arabië en andere olie grootmachten. Er zou een tekort ontstaan van 10 miljoen vaten per dag, ongeveer gelijk aan de productie van Rusland vandaag.

-5. De zwakste schakels onder de schalie-olie producenten in de Verenigde Staten moeten tegen 2023 het grootste deel van hun schulden terugbetalen of herfinancieren. De stijgende rentevoeten zal dit veel moeilijker maken. De zwakste bedrijven zullen verdwijnen.

-6. Hedgefunds hebben hun speculatieve long posities op de olieprijs in het 4e kwartaal afgebouwd met 80%. Deze staan nu op het laagste niveau sinds 2015-16, het hoogtepunt van de oliecrisis.

Olieaandelen kunnen verdubbelen

-7. Er zijn maar 2 momenten geweest in de laatste 28 jaar dat ieder energieaandeel uit de S&P 500 onder zijn 10-daags, 50-daags en 200-daags gemiddelde noteerde en meer dan de helft op het laagste punt in 52 weken.

Dat was op de bodem van de financiële crisis in 2008 en … eind december 2018. Na 2008 verdubbelde olieaandelen in 2 jaar.

Conclusie

De kans is bijzonder groot dat de olieprijs de komende jaren verder zal stijgen. Een daling onder 50 dollar is vaak van korte duur omdat de OPEC-landen een hogere olieprijs nodig hebben om hun budgetten in orde te krijgen. Te weinig oliedollars betekent sociale onrust.

Olieaandelen staan echter genoteerd op het laagste niveau sinds 2002 … toen de olieprijs nog maar rond 30 dollar noteerde. Wie aandelen wil kopen om bij te houden voor de komende 5 à 10 jaar, kan niet zonder olieaandelen.

Je vindt de goedkoopste olieaandelen waar het eigen management aandelen koopt, in het rapport van Inside Value.