Kooptip
Kooptip

Aandeel met 11% dividendrendement

Ronald 4 maart 2019

Dividenden zijn een belangrijke drijfveer van het totaalrendement voor beleggers. Het wordt vaak aanzien als een ‘extra’, maar in feite maakt het dividend het grootste deel van een rendement uit op lange termijn. En hoe hoger het dividendrendement, hoe meer mogelijkheden een belegger heeft.

Het herinvesteren van dividenden kan zorgen voor een stevige outperformance. Hoe langer de periode waarin dividenden worden herbelegd, hoe groter je totaalrendement.

Onderstaande grafiek geeft weer dat wie zijn dividenden herbelegt, veel meer winst maakt dan wie gewoon hoopt op een stijgende beurskoers.

De afgelopen 40 jaar zijn dividenden goed geweest voor 70% van het totaalrendement van aandelen.

Het perfecte dividendaandeel?

Wanneer een aandeel zowel een mooi (en zo hoog mogelijk) dividend betaalt, alsook een lage waardering heeft en tegelijkertijd nog eens zijn winst kan laten groeien, dan zit je met een triple-combo (een driedubbel positief effect voor je rendement).

In het Income Value Rapport staat zo’n ’triple-combo’. Dit aandeel noteert met een dividendrendement van 11% en 20% onder zijn faire waarde. Daar komt nog eens bij dat het bedrijf profiteert van een stijgende rente, niet onbelangrijk voor de toekomst.

Per 100 basispunten dat de rente stijgt, verdient deze investeringsmaatschappij zo’n 7 miljoen dollar extra.

Dit bedrijf heeft er namelijk zijn werk van gemaakt om de leningen binnen zijn portefeuille zo goed als allemaal (>90%) een variabele rente mee te geven. Hierdoor kan het rechtstreeks profiteren van hogere rentevoeten. In een klimaat van stijgende rentevoeten, is dit dan ook een perfecte hedge, en misschien zelfs het perfecte dividendaandeel.

Net asset value

De beleggingen minus de schulden hadden op het einde van 2018 een waarde van iets meer dan 19 dollar/aandeel. En dit terwijl de huidige beurskoers momenteel maar iets meer dan 15 dollar bedraagt. Als belegger heb je dus niet alleen zicht op een riant dividendrendement, maar ook nog eens ruim 20% opwaarts potentieel tot de faire waarde.

Het management kocht in het derde kwartaal 2018 ter waarde van 16,1 miljoen dollar eigen aandelen in onder de net asset value. Dit creëert extra aandeelhouderswaarde. Men kondigde bovendien aan dat het nog eens ter waarde van 50 miljoen dollar eigen aandelen zal inkopen.

Dit bedrijf blijft positief evolueren. De winst blijft stabiel, de intrinsieke waarde blijft stabiel, eigen aandelen worden ingekocht, een omgekeerde stocksplit werd uitgevoerd om meer zichtbaarheid te geven op de beurs en meer beleggers aan te trekken.