Aandelen
Aandelen

De aandelen die Warren Buffett nu koopt en verkoopt

Ronald 16 mei 2019

Berkshire Hathaway is veruit het meest gevolgde investeringsfonds ter wereld. Om de drie maanden moeten Warren Buffett en Co kleur bekennen. Zo kregen we deze week weer inzicht in de aan- en verkopen van het fonds dat zo’n 200 miljard dollar aan aandelen onder beheer heeft.

In de eerste drie maanden van 2019 was Berkshire Hathaway netto koper van aandelen. Er waren verschillende aankopen en verschillende verkopen.

We zetten de belangrijkste even op een rijtje.

Wat Warren Buffett koopt

Geen grote verrassingen in de portefeuille. Zoals vlak voor de aandeelhoudersvergadering al duidelijk werd, kocht Berkshire Hathaway aandelen Amazon. Nu weten we ook hoeveel. Ted Weschler of Todd Combs (die ieder zo’n 13 miljard dollar beheren) kocht 483.300 aandelen, voor een investering van om en bij de 900 miljoen dollar.

Er werden ook bijna 10 miljoen extra aandelen JP Morgan Chase gekocht. Berkshire bezit nu voor 6 miljard dollar aandelen van de Amerikaanse grootbank.

Delta Air Lines (+8%) en PNC Financial (+4%) waren andere aandelen die Berkshire Hathaway cumuleerde.

Ten slotte kocht ’s werelds populairste hedgefund 934.679 aandelen Red Hat. Dit is een arbitrage aangezien Red Hat overgenomen wordt door IBM.

Wat Warren Buffett verkoopt

Tegenover de vijf aankopen, staan ook vijf verkopen.

Zo verkoopt Berkshire Hathaway al een tijdje aandelen van Wells Fargo (-3%). Niet omdat Buffett dit geen goede bank meer vindt, maar om het belang onder de 10% te houden. Wanneer een fonds meer dan 10% van de aandelen heeft, veranderen de regels. En dat wil Buffett voorkomen.

Er werden ook 1,2 miljoen aandelen van Soutwest Airlines verkocht. Al is dit slechts een daling van -2%.

Charter Communications werd voor 18% afgebouwd. Hier neemt Berkshire Hathaway vermoedelijk zijn winsten op het droge. Sinds de eerste aankoop in 2014 schoot het aandeel meer dan het dubbele hoger.

De aandelenpositie van Phillips 66 werd opnieuw gehalveerd. De resterende 928 aandelen Verzion werden ook van de hand gedaan.

Opmerkelijke aankoop

Het aandeel dat Warren Buffett het meeste kocht in het eerste kwartaal is … Berkshire Hathaway. Er werd voor 1,7 miljard dollar eigen aandelen ingekocht. Buffett en Munger hebben sinds midden 2018 een inkoopprogramma lopen waarbij de twee beursgoeroes ongelimiteerd aandelen Berkshire Hathaway kunnen kopen wanneer ze dit interessant vinden.

Volgens het duo noteert Berkshire Hathaway vandaag nog steeds onder zijn intrinsieke waarde. En dus zien ze hun eigen aandeel als het meest interessante. De aankoop in het eerste kwartaal is groter dan de aankopen in het derde en vierde kwartaal 2018 samen.

Foto Credit: Flickr/Victoria Rothstein

✅ 3 value-aandelen die zelfs Buffett vandaag zou kopen [GRATIS Gids]