Aandelen
Aandelen

Het ‘september-effect’ op de aandelenmarkt

Joeri 8 september 2021

Veel beleggers hebben het gevoel dat op de aandelenmarkt september een slechte beursmaand is. Dit noemen we het ‘september-effect’. Afhankelijk van de gemeten periode zit hier een kern van waarheid in. Maar waar komt dit effect, en het bijbehorende gevoel vandaan? 

Er zijn een twee vermoedelijke oorzaken aan te wijzen voor deze ‘slechte beursmaand’. Aan de ene kant komen veel fondsmanagers in deze periode terug van vakantie. Ze starten in september met het innemen van posities voor het slot van het boekjaar. Hiervoor verkopen ze aandelen om winsten en verliezen vast te leggen. Hiervoor verkopen ze vooral achtergebleven aandelen, wat de koersen verder drukt. Dit is vooral een Amerikaans principe in verband met de belastingregels. 

Daarnaast is er het idee dat individuele beleggers aandelen verkopen aan het begin van het schooljaar. Hiermee betalen ze de studiekosten van hun kinderen. 

Maar, dit zijn eigenlijk vooral aannames. Rekenkundig gezien is het ‘september-effect’ namelijk helemaal niet zo sterk. Het is twijfelachtig of er een oorzakelijk verband is. 

Aandelenmarkt: september ís de slechtste maand

Maar wanneer we over een lange periode kijken zien we toch een kern van waarheid. Wanneer we de Dow Jones Index bekijken over de afgelopen 100 jaar, is op de aandelenmarkt september de enige maand met een duidelijk gemiddeld negatief rendement. 

aandelenmarkt september

Maar het effect in het recente verleden is een stuk minder sterk. Over de afgelopen 25 jaar was het rendement in de S&P 500 in september gemiddeld -0,4%. Daarnaast hebben we de afgelopen 25 jaar weinig septembermaanden met een forse daling gezien. 

Het lijkt erop dat er langer geleden een sterker ‘september-effect’ was, maar dat de kracht hiervan steeds verder afneemt. 

Dat zou logisch zijn, de markt corrigeert dit soort oneffenheden zelf. Met de hedendaagse toegang tot informatie duren dit soort afwijkingen niet lang. Wanneer beleggers het idee hebben dat september een slechtere maand is om aandelen te verkopen, dan kiezen ze om te verkopen in augustus of oktober. 

Op die manier neemt de verkoopdruk in september af en verdwijnt het principe langzaam.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet