Na een dramatische maand december is de Amerikaanse beurs bijzonder sterk aan 2019 begonnen. Zowel de Dow Jones, de S&P 500 als de Nasdaq tekent voor de beste start sinds 2006. Het moet gezegd zijn dat in december de bodem volledig onder de beurs vandaan viel. De indexen waren volledig oververkocht. Een rebound stond in de sterren geschreven. De vraag nu is … what’s next?
Op de dag van kerstavond vond er een echte slachtpartij plaats op de Amerikaanse beurs. Sindsdien staan de meeste indexen 10% of meer hoger. Een groot deel daarvan vond nog plaats na Kerstmis. Maar in 2019 breidde beleggers daar een vervolg aan:
Dit zijn de beste rendementen in de eerste 7 handelssessies van het jaar sinds 2006.
Op het eerste zicht was een rebound ook logisch. Kerstavond was namelijk een bijzondere gebeurtenis, niet alleen spiritueel. Slechts 1,2% van alle aandelen uit de S&P 500 noteerden boven hun 50-daags gemiddelde.
Het laatste anderhalve decennium waren er maar 12 handelsdagen dat dit percentage lager lag.
In de laatste 15 jaar waren er eigenlijk maar 3 periodes waarin de S&P 500 ook zo sterk oververkocht was als eind 2018.
Dat was juli 2002, oktober/november 2008 en augustus 2011.
Wie durfde beleggen tijdens deze sell-offs, boekte in ieder geval ALTIJD winst over een periode van 12 maanden.
Gemiddeld bedroeg de winst zo’n 23% op 12 maanden tijd.
7 afgestrafte aandelen met een sterk potentieel om te herstellen
Momenteel staat terug 31% van alle aandelen uit de S&P 500 boven het 50-daags gemiddelde. Maar de technische schade is groot. Een pauze in de stijging biedt zich immers aan. En dan zitten we nog steeds met een trend van lagere toppen.
Het wordt dan zeer belangrijk om te zien of we ook te maken krijgen met lagere bodems.
Een manier om naar de richting van de beurs te kijken, zijn de winstcijfers. Op korte termijn speelt sentiment een grote rol, maar op langere termijn worden koersen gedreven door winst en winstverwachtingen.
De winstverwachtingen over 2019 voor de bedrijven uit de S&P 500 zijn in de laatste maand van 2018 fors naar beneden bijgesteld.
De daling komt overeen met een nakende recessie.
De winstgroei voor de Amerikaanse beurs bedroeg in Q4 2018 nog 10,51%. Voor Q1 2019 ligt dit op 5,02%. Dat is 6,26% minder dan op 1 december naar voor werd geschoven.
Het negatieve aan deze cijfers is de lagere winst, het positieve is dat er nog steeds winstgroei is. En dat komt niet overeen met een recessie of een berenmarkt op de beurs.
2019 biedt zich dan ook zeer uitdagend aan: een recessie of een heropleving van de Amerikaanse beurs.
Het resultatenseizoen en vooral de guidance die de bedrijven de komende weken zullen geven, wordt bijzonder belangrijk voor de verdere richting van de beurs in 2019.
Als belegger kan je dan maar best kijken naar de goedkoopste aandelen. Wanneer de goedkoopste aandelen resultaten publiceren die tegenvallen, blijft het neerwaartse risico beperkt. Wat goedkoop is kan altijd nog goedkoper worden. Maar dat biedt dan een extra opportuniteit.
Maar wanneer goedkope aandelen hun resultaten overtreffen, kan het snel omhoog gaan. Dan kan een onderwaardering smelten als sneeuw voor de zon.
Cyclische aandelen noteren vandaag op hun goedkoopste niveau ten opzichte van de rest van de markt sinds … het begin van de metingen in 1980.
Dit impliceert dat de markt bijzonder veel rekening houdt met een recessie. Wanneer een recessie zou uitblijven of de Amerikaanse economie een zachte landing kent, kan deze trend snel omkeren.